Orgelbespeling door Rolf Wassens in Garnwerd

GARNWERD

In de serie gratis toegankelijke wekelijkse orgelconcerten in het kerkje van Garnwerd zal Rolf Wassens op zaterdagmiddag 23 juni spelen.

Rolf heeft in de jaren dat hij molenaar in Feerwerd was, jaren orgelles gehad van Dirk Molenaar. (Vandaar het woordgrapje: beroepsmolenaar Rolf heeft orgelles van beroepsorganist Molenaar).Tegenwoordig heeft Rolf les van dr. Jan Luth, Bach-kenner bij uitstek. Rolf Wassens is organist in verschillende kerken en hij speelt al vele jaren mee in Garnwerd: “Muziek is belangrijk voor me, ik begeleid ook regelmatig een koor of een solist, ik speel trombone en zing in een cantorij in de Martinikerk. Muziek kan mij ontroeren; vooral de menselijke stem, maar ook een goed gekozen orgelstem”.

Het programma van 23 juni bestaat uit een gevarieerd geheel, met werken van J.G. Walther/Albinoni, J.S. Bach, F. Liszt, L. Boëlmann en J.L. Krebs. Bovendien zal hij enkele liederen begeleiden, gezongen door een bariton.

Het concert vindt plaats in het kader van de wekelijkse orgelbespelingen in april, mei en juni. Elke zaterdag van 16.00 uur tot 17.00 uur wordt er in deze maanden een bespeling verzorgd. De toegang is gratis. Het doel hiervan is om het orgel als veelzijdig muziekinstrument meer onder de muzikale aandacht te brengen.

Want de vele historische orgels in de oude kerken van Groningen verdienen het om meer gehoord te worden. Het meer dan 200 jaar oude orgel van Garnwerd is een mooi voorbeeld van zo’n prachtig orgel. Het is gebouwd in 1809 door orgelbouwer van Dam. Nadat het lange tijd verwaarloosd werd, is het in 1985 gerestaureerd door orgelbouwer Mense Ruiter.