Mini-symposium Haaien in de Waddenzee

PIETERBUREN

Zeehondencentrum Pieterburen organiseert Vrijdag 15 juni samen met Save Our Sharks een mini-symposium over haaien. Het symposium is vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het Zeehondencentrum.

Het symposium valt samen met een nieuwe expositie over haaien in de Waddenzee die de gehele zomer te zien zal zijn. Het mini-symposium in het Zeehondencentrum wordt georganiseerd als onderdeel van Dutch Caribbean Shark Week, een evenementenweek van de Save Our Sharks campagne die in het teken staat van haaien in alle wateren van het Nederlandse Koninkrijk.

Zeehondencentrum Pieterburen heeft zich ten doel gesteld het bewustzijn over een gezonde Waddenzee te vergroten bij haar bezoekers en haaien zijn onmisbare onderdelen van een gezond ecosysteem. Daarom wordt het mini-symposium gehouden in Pieterburen, waar een aantal haaienexperts hun kennis zullen delen. Zij zullen dit doen binnen het decor van een nieuwe expositie in het Zeehondencentrum, die volledig is gewijd aan twee haaiensoorten die voorkomen in de Waddenzee: de ruwe haai en de gevlekte gladde haai. Toevalligerwijs is de gevlekte gladde haai de soort die een aantal jaar geleden gered werd door medewerkers van het centrum.

Onder de sprekers zijn haaienexperts Irene Kingma van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en Linda Planthof van Save Our Sharks, die uitgebreid zullen vertellen hoe haaienbescherming in zijn werk gaat. Het volledige programma is te vinden op de website van het Zeehondencentrum.

De nieuwe expositie is tot stand gekomen in samenwerking met studenten van de opleiding wetenschapscommunicatie van Rijksuniversiteit Groningen. Zij zullen uit te doeken doen hoe de expositie, waar onder andere twee enorme haaienmodellen onderdeel van uitmaken, tot stand is gekomen. De dag laat verder zien waarom het zo bijzonder is dat deze haaien in de Waddenzee voorkomen.

Van zowel de ruwe haai, als de gevlekte gladde haai wordt gedacht dat zij mogelijk de Waddenzee opzoeken om zich voort te planten. De Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en Hogeschool Van Hall Larenstein onderzoeken dit fenomeen in samenwerking met Groningse garnalenvissers en zij zullen dit toelichten tijdens het symposium.

Het Zeehondencentrum, waar momenteel 5 zeehondenpups worden opgevangen, spant zich ook al jaren in door middel van wetenschappelijk onderzoek meer kennis te vergaren over de Waddenzee. Het is echter wel uniek dat dit op deze manier over een andere diersoort dan de zeehond wordt gedeeld met bezoekers. Het centrum hoopt in de toekomst vaker dergelijke onderwerpen aan bod te kunnen laten komen.

Link met meer informatie over haaien in de Waddenzee: www.zeehondencentrum.nl/zee/haaien