Blauwalg in Eastermar, Slappeterp en Oudega

Eastermar/Slappeterp/Oudega

Op steeds meer plekken in Friesland wordt blauwalg aangetroffen, als gevolg van het warme weer. De bacterie in het zwemwater kan onder meer huidirritatie en maag- en darmklachten veroorzaken.

Na onder meer Terschelling (Duinmeertje bij Hee) en drie strandjes bij het Lauwersmeer zijn onderzoekers nu ook op blauwalg gestuit in Eastermar (zwemplek Achterweg) en Oudega (Aldegeaster Brekken).

Bij aanraking of inname bestaat de kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en maag- en darmklachten. Daarom adviseren de autoriteiten om niet te gaan zwemmen in deze bewuste vijvers en plassen.

Ook in De Swanneblom in Slappeterp (De Swanneblom) is blauwalg aangetroffen, maar de hoeveelheid valt ruimschoots binnen de norm 'gering'. Dit houdt in dat mensen een klein risico lopen op huidirritatie. Door snel na het zwemmen te douchen, is dit risico nog meer te beperken. Bij het binnenkrijgen van water, kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Die zijn met norit te verhelpen. 

Medio juni werd op enkele andere locaties in Friesland al blauwalg aangetroffen. Het ging toen om De Driesprong in Langelille, De Leijen bij Rottevalle en het bungalowpark bij Balk bij aan de Sleattemer Mar. De waarschuwingen zijn hier nog altijd van kracht.

 

Update: Zie voor de juiste informatie over De Swaneblom op onze site.


Auteur

frits.tromp