Zing mee in Carmina Burana Scratch-concert

Leeuwarden

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) organiseert in samenwerking met Stadsschouwburg De Harmonie op zondag 16 september een Carmina Burana Scratch-concert.

Een uniek concert dat in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 wordt gehouden. Er is plek voor maar liefst vierhonderd (!) deelnemers en er zijn inmiddels al veel enthousiaste zangers en zangeressen gevonden die mee gaan doen. Men hoeft geen geschoolde stem te hebben. Een buitenkans voor liefhebbers die graag eens in een grote koorproductie mee willen zingen.

Bassen en tenoren
De organisatie is dik tevreden over de belangstelling. Er zijn al voldoende ‘alten’ maar er zijn nog een aantal plekken voor sopranen. Er is nog voldoende ruimte voor bassen en tenoren. Iedereen die graag mee wil doen kan zich nog steeds aanmelden via de site harmonie.nl.

Repeteren en uitvoeren
Zaterdag overdag en zondagochtend gaan de deelnemers onder begeleiding van de dirigent Jules van Hessen repeteren en zondagmiddag is de uitvoering Carmina Burana Scratch in Stadsschouwburg De Harmonie voor publiek. De vierhonderd deelnemers worden versterkt door het Noord Nederlands Concertkoor, een kinderkoor en muzikaal begeleid door het Noord Nederlands Orkest.

Onvergetelijke ervaring
‘Scratch’ is afgeleid van de Engelse uitdrukking ‘to start from scratch’: helemaal vanuit het niets beginnen. Scratchconcerten vinden de laatste jaren overal in Nederland en andere Europese landen plaats en zijn enorm populair. Ze zijn bedoeld voor alle mensen die het leuk vinden om te zingen: geschoold of ongeschoold, echte liefhebbers. Muziek is tenslotte niet alleen fijn om naar te luisteren, maar zeker ook om zelf te maken. Meedoen aan een scratchconcert is een onvergetelijke ervaring.

Carmina Burana
De Carmina Burana is misschien wel het meest overweldigende koorwerk uit de geschiedenis. Het iets meer dan een uur durende stuk is in 1937 geschreven door de Duitse componist Carl Orff. De teksten van de 23 liederen ontleende hij aan een dertiende-eeuws manuscript dat in een klooster in Beieren werd teruggevonden. Ze zijn in het Latijn en gaan over allerlei spannende en ondeugende onderwerpen: drinken, gokken, liefde en seks. Het motto van de Carmina Burana is: soms heb je geluk en soms zit je in de put. Geniet daarom van de geluksmomenten, ze duren vaak maar even. De muziek en de zangpartijen zijn als een spectaculair vuurwerk.

Deelnemen
Belangstellenden kunnen zich via de site www.harmonie.nl aanmelden. Bij opgave dient men het type zangstem, sopraan, alt, tenor of bas aan te geven.

Concert bijwonen? 
De vrije verkoop start op 5 juli om 12.00 uur. Deelnemers ontvangen de gelegenheid om twee weken eerder al maximaal twee entreebewijzen te reserveren. 


Auteur

Redactie