Hulppop Nij Smellinghe heet voortaan Hipke

DRACHTEN

 De hulppop in de poli Orthopedie van ziekenhuis Nij Smellinghe heet voortaan Hipke. De naam voldoet aan alle eisen: hij is hip, kan voor een jongen en een meisje worden gebruikt en betekent in het Engels ook nog eens heup.

De naam is het resultaat van een prijsvraag die de poli uitschreef. Op de vraag ‘wie helpt ons aan een naam voor onze jongenspop’ kreeg de poli Orthopedie van Nij Smellinghe veel mooie en creatieve reacties binnen. Na het scannen van alle mailtjes en facebook reacties sprong de naam Hipke er uit. Hij is ingezonden door mevrouw De Groot, die daarmee ene cadeaubon won. ,,Hipke is een neutrale naam, die je voor jongens en meisje kunt gebruiken. Het is een combinatie van Hinke en Sipke. Daarnaast heeft het een link met het woord ‘hip’ wat in het Engels heup betekent”, aldus de winnares. Heupdysplasie Hipke wordt gebruikt op de poli Orthopedie in Nij Smellinghe om aan de ouders van kindjes met heupdysplasie te laten zien wat een harnasje is, in de volksmond ook wel spreidbroekje genoemd. Bij een heupdysplasie is er een probleem in de ontwikkeling van het kommetje en kopje van het heupgewricht. Dit is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen. Een heupdysplasie is in de meeste gevallen te voorkomen door het gebruik van een harnasje. ,,Met de pop demonstreren we aan de ouders wat een harnasje is en hoe het werkt. Hierdoor worden veel vragen van ouders beantwoord en het is voor hen fijn om te weten wat hun kindje te wachten staat. Vervolgens wordt bij het kindje thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, het harnasje aangelegd door een deskundige orthopedisch instrumentmaker”, vertelt orthopeed Richard Bimmel.

Auteur

Fokke Wester