Internationaal circus Alberti vijf dagen op het Kiryat Onoplein

DRACHTEN

Het is Willie noch Willeke. Het gaat om círcus Alberti, dat deze week zijn tenten opslaat op het Kiryat Onoplein in Drachten. Een programma vol internationale artiesten, live-muziek en héél veel niet-wilde dieren is van woensdag 8 tot en met zondag 12 juni in totaal vijf keer te zien.

De inmiddels zevende generatie van de Duitse circusdynastie Frank reist al jaren succesvol met hun grote familiecircus Alberti door Duitsland. Dit jaar is het gezelschap voor het eerst in Nederland, waarbij dus ook Drachten wordt aangedaan. ,,Wie de circustent betreedt, zal denken dat de tijd er heeft stil gestaan”, meldt tourneeorganisator Anton Werkman van SenA Entertainment Group. ,,Het publiek waant zich in een nostalgische wereld vol rood pluche en klatergoud.” Tot de variétésterren die tijdens het ruim twee durende programma in de piste komen, behoren onder andere Shirley en Lesley, die bij trapezenummers en op het strak gespannen koord een loopje nemen met de zwaartekracht. Verder stapelt Marcel Frank een acht meter hoge piramide van stoelen op elkaar, om daar bovenop zonder vangnet of zekeringslijn kaarsrechte handstanden te maken. De jonge Italiaanse clown Guiseppe Zalotti ontbreekt evenmin. Hij ‘onderbreekt’ regelmatig de voorstelling met komische interacties met ‘vrijwilligers’ uit het publiek. Ondanks het verbod op wilde dieren, toont Circus Alberti naar eigen zeggen toch nog genoeg dieren. Getraind door directeur en stalmeester Stefan Frankordi is er een dressuur met vier Noord-Amerikaanse Pinto paarden en laten ook Siberische steppekamelen en lama’s zien wat zij in hun mars hebben. Voor vertedering en een glimlach rondom de piste zorgen bovendien honden, geiten en pony’s. Volgens de woordvoerder zijn alle dieren ruim gehuisvest en worden ze getraind op basis van liefde, geduld en beloning. De reeks voorstellingen, waarbij de muziek live wordt verzorgd door de huisband onder leiding van Martino Frank, beginnen op woensdag 8 juni om 15:00 uur, vrijdag om 16:30 uur, zaterdag om 15:00 en 19:00 uur en zondag 12 juni de laatste voorstelling om 14:00 uur. Kaarten variëren in prijs. Er is een kortingsbon verkrijgbaar bij Drachtster winkels. De circuskassa, waarbij pinnen overigens niet mogelijk is, is geopend vanaf 30 minuten voor aanvang van iedere voorstelling. Meer informatie op www.facebook.com/circusalberti of www.twitter.com/circusalberti  

Auteur

Fokke Wester