Herinrichting omgeving Stationsgebied Buitenpost binnenkort van start

BUITENPOST

Binnenkort start in Buitenpost de herinrichting van de omgeving van het Stationsgebied. De parkeerplaats aan de noordkant van het station wordt uitgebreid, er komt een voetgangersbrug over het spoor en het huidige stationsgebied wordt opnieuw ingericht. De gemeente legt een wandelroute aan naar De Kruidhof en het centrum. Verder worden de Julianalaan, Edisonstraat en Schoolstraat opgeknapt. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart. De herinrichting is eind 2017 klaar.

De omgeving rond het station in Buitenpost en De Kruidhof ondergaat de komende jaren een metamorfose. Tussen Groningen en Leeuwarden gaat een extra sneltrein rijden. Daardoor neemt het verkeer rond het stationsgebied toe. Tegelijkertijd is de Kruidhof volop in ontwikkeling en heeft supermarkt Poiesz plannen om een nieuwe winkel te bouwen. De parkeerplaats aan de noordkant van het station wordt flink uitgebreid van 60 plaatsen naar bijna 200. Via de nieuw te bouwen voetgangersbrug kan men het station bereiken. Ook bezoekers van Botanische tuin de Kruidhof gaan straks de parkeerplaats ten noorden van het spoor gebruiken. Zij kunnen de kruidentuin bereiken via een nog aan te leggen natuurlijke looproute van het station naar De Kruidhof. Als de nieuwbouw van Supermarkt Poiesz klaar is, hoeft het bevoorradingsverkeer niet meer door de achtergelegen woonwijk te rijden. Omdat de riolering in deze straten aan onderhoud toe is, maakt de gemeente van de gelegenheid gebruik om de straten opnieuw in te richten. Dat gebeurt volgens het Shared Space principe waarbij er meer ruimte komt voor voetgangers en spelende kinderen. De gemeente heeft een voorlopig ontwerp gemaakt voor de inrichting van het gebied rond het station tot aan de Kruidhof en het centrum van Buitenpost. Belanghebbenden konden tijdens een informatiebijeenkomst op 12 oktober 2015 reageren op het ontwerp. Veel omwonenden hebben gebruik gemaakt van deze gelegenheid. De suggesties zijn verwerkt in een definitief ontwerp, vooral het ontwerp voor de Schoolstraat en de Jeltingalaan zijn hierop aangepast. Op achtkarspelen.nl/buitenpost staat meer informatie over het herinrichtingsproject. Omwonenden ontvangen regelmatig een nieuwsbrief.  

Auteur

Marike Van der Molen