Bert Kamping is meer schrijver dan lezer

EMMEN

Bert Kamping is onder meer docerend en uitvoerend musicus, tekst- en muziekschrijver en mediaproducent. Lees meer over de 46-jarige Emmenaar in deze editie van de Doorloper.

Een relatie?
“Ja, samenwonend.”

Emmen betekent voor mij...
“Een mooi dorp met meer mogelijkheden en potentie dan de mensen zich hier wel eens laten vertellen.”

Als ik de baas van Emmen zou zijn, dan...
“Ik lever liever ambitieuze, constructieve en cultureel-maatschappelijke bijdragen aan Emmen dan dat ik de baas ben.”

Vroeger ging ik altijd stappen in...
“Ik ging maar een korte periode stappen in Emmen en omgeving. Ik speelde al vroeg in bands, dus dan was ik de weekenden aan het werk. Met vrienden uit mijn geboorteplaats Erm ging ik destijds vanuit Café Moorman in Erm afwisselend naar Maddox (Emmen), Arizona (Nieuw-Amsterdam), De Waog (Oosterhesselen), Bermuda (Ter Apel) en de Boogie Bar (Barger-Oosterveld).”

Ik weet nog goed wanneer en op wie ik voor de eerste keer verliefd was. Dat was...
“Zoals bij de meeste mensen, denk ik, in de middelbare schoolperiode. Onbeantwoorde liefde; in die tijd dramatisch natuurlijk, nu een dierbare herinnering en inspiratie voor tal van liedjes.”

De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed...
“Dat was onlangs bij een van de vergaderingen met Stichting REUR. Het bestuur bestaat niet enkel uit een groep ambitieuze en betrokken vakmensen, want de leden beschikken ook allemaal over een enorm gevoel voor humor. Behalve serieuze zaken overleggen, besluiten nemen en plannen maken wordt er tussendoor enorm gelachen met elkaar. Een hele fijne club.”

En dat ik huilde ook...
“Dit is lastiger. Wel merk ik dat het vaderschap mij als persoon emotioneler heeft gemaakt. Gevoelsbeleving zit dichter onder de huid dan daarvoor. Dit maakt dat tranen soms eerder komen. Niet enkel van verdriet, ook van blijdschap en ontroering. De laatste keer tranen met tuiten kan ik mij niet zo voor de geest halen.”

Het beste boek dat ik ooit gelezen heb, is...
“Als je veel leest heb je geen favoriet boek. Met muziek is dat net zo; als je veel verschillende muziekstijlen luistert van diverse bands en musici, beleef je muziek anders, wordt je muzikale horizon breder, ontwikkel je een bredere smaak en waardeer je muziek in de breedte. Ik ben meer een schrijver dan een lezer. Ik vind Menuet van Louis Paul Boon een bijzonder boek. Niet enkel de verhaallijn, maar ook de opzet waarbij hetzelfde verhaal vanuit drie perspectieven geschreven is. Er zitten altijd meerdere kanten aan een verhaal, zeg maar. Mooi.”

Je kunt me wakker maken voor...
“Weinig, maar ’s ochtends ontbijten met croissantjes - belegd met bijvoorbeeld brie - en koffie (zwart) is wel fijn!”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is...
“Ik werk veelal vanuit huis. Na het werk - wat vaak nooit écht af is - plof ik meestal op de bank, benen omhoog en neem dan de dag door met mijn vrouw.”

Als ik niet in Emmen zou wonen, dan...
“Woonde ik waarschijnlijk hier in de buurt.”

Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje...
“Er zijn veel mensen die door hun onbaatzuchtige inzet een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij of mensen in hun directe omgeving helpen en ondersteunen. Ik ken er verschillende. Of zij daar een lintje voor moeten krijgen, weet ik niet. Naar mijn mening zou ieder mens die zichzelf op een dergelijke wijze manifesteert, gewaardeerd en erkend moeten worden. Met of zonder lintje.”

Wat ik vroeger wilde worden, is...
“Architect! Dat ging ‘m niet worden, maar vanuit mijn huidige werkzaamheden is de ambitie wel gebleven dat ik mooie dingen wil maken en ontwikkelen die vanaf de grond worden opgebouwd.”

Wat ik uiteindelijk geworden ben, is...
“Docerend- en uitvoerend musicus, tekst- en muziekschrijver, mediaproducent en directeur-bestuurder van Stichting REUR.”

Mijn hobby is...
“In de volksmond wordt gezegd dat ik van mijn hobby, mijn werk heb gemaakt. Dit houdt in dat ik ook niet echt een hobby heb naast mijn muzikale activiteiten.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is...
“Ik heb het geluk gehad dat ik vanuit mijn werkzaamheden veel inspirerende mensen heb leren kennen en met hen heb mogen samenwerken. Ook heb ik bijzondere en mooie dingen mogen doen en maken. Voor de toekomst hoop ik dat ik dit ook nog heel lang mag en kan blijven doen, maar alles valt - wellicht clichématig - in het niet bij de geboorte van onze dochter.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker?
“Ik hoop je gauw weer ies een maol integen te kommen! Tjeu!”

Ook meedoen? Mail jouw verzoek naar: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.