Wethouders op bezoek bij bedrijven met mensen met arbeidsbeperking

REGIO - Op donderdag 14 maart, de Dag van de 1000 Voorbeelden, bezocht Regionaal WERKbedrijf Fryslân Werkt! 200 ondernemers in de provincie die kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. In Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel werden maar liefst 38 bedrijven bezocht!

Wethouders Harjan Bruining en Gelbrig Hoekstra gingen samen met vertegenwoordigers mee op bezoek bij een aantal bedrijven in hun gemeenten.

In Achtkarspelen ging wethouder Bruining op bezoek bij pizzeria Pyramide en woonzorgcentrum Haersmahiem, beide in Buitenpost. Bij Pyramide zijn sinds kort twee jonge mensen, onder begeleiding van een jobcoach van de gemeente, aan de slag als keuken-assistent. In Haersmahiem werkt een jongedame die is opgenomen in het doelgroepenregister. Vanuit haar opleiding liep ze stage bij Haersmahiem en momenteel werkt ze 12 uren met de potentie om haar uren uit te breiden.

Wethouder Hoekstra bracht in Tytsjerksteradiel bezoeken aan AutoSchat in Burgum en Houthandel en zagerij Tijsma in Noardburgum. AutoSchat heeft drie mensen in dienst met een arbeidsbeperking en die onder begeleiding van een jobcoach staan. Tijsma heeft door samenwerking met ‘Niemand aan de Zijlijn’ en ‘Baanplus’ een kandidaat van de gemeente een werkplek geboden. De tijdelijke arbeidsovereenkomsten zijn recent omgezet in een vast contract.

Fryslân Werkt!

In het Regionaal WERKbedrijf Fryslân Werkt! hebben alle Friese gemeenten, UWV, SW-bedrijven en sociale partners hun krachten gebundeld. Samen ondersteunen zij Friese werkgevers bij het beschikbaar maken van werkplekken voor mensen die anders uit beeld blijven. Ondersteuning is er zowel op financieel gebied als op het vlak van coaching en begeleiding van werkgever en werknemer. Fryslân Werkt! zet goede voorbeelden van sociaal ondernemen graag in het zonnetje; als schouderklopje voor de ondernemer zelf én als inspiratie voor andere ondernemers die misschien nog net dat ene zetje nodig hebben. De deelnemende ondernemers ontvangen een presentje en een werkvoucher ter waarde van €2000. Deze voucher mogen de ondernemers verzilveren wanneer zij het komende jaar nog iemand in dienst nemen vanuit een bijstandsuitkering.  De Dag van de 1000 Voorbeelden is een initiatief van het project ‘Op naar de 100.000 banen’ (een project van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland). Dit is het derde jaar op rij dat de Dag van de 1000 Voorbeelden wordt georganiseerd.