Bijzonder heiproject Langelaan/Molenweg

SURHUISTERVEEN - Liefst 107 heipalen voor de nieuwbouw van acht woningen aan de Langelaan/Molenweg in Surhuisterveen zijn recent in de grond geslagen. Behalve het aantal maakt ook de variatie in lengte dit project bijzonder. De kortste heipaal meet 6,75 meter en de langste 12,75 meter.

Sonderingsonderzoek, waarbij het draagvermogen van de ondergrond wordt bepaald, heeft uitgewezen dat er sprake is van wisselende grondsoorten. “Zelden zien we dat de grond qua draagkracht zo sterk uiteenloopt op een verhoudingsgewijs klein perceel”, aldus directeurbestuurder Riekele T. Heida van Stichting Woningbouw Achtkarspelen als opdrachtgever. “Op acht kavels is er bij de 107 heipalen ook nog eens sprake van zes uiteenlopende lengtes”. Bijna de helft oftewel 53 in totaal variëren van zeven tot negen meter, maar bij een kleine veertig gaat het om 6,75 meter en bij elf om 12,75 meter. Nu heibedrijf Hoekstra uit Lemmer de klus heeft geklaard, kan Bouwbedrijf Kootstra van der Veen v.o.f. uit Harkema voortvarend aan de slag met de bouw van de tweede fase bestaande uit acht woningen. Als deze acht woningen klaar wordt gestart met de derde en laatste fase die ook bestaat uit acht woningen.

Het achttal huurwoningen zal senior-, zorg- en levensloopgeschikt worden gemaakt. Dit betekent onder meer dat er op de begane grond twee slaapkamers zijn gesitueerd. Het biedt de toekomstige huurders de mogelijkheid hiermee creatief om te gaan. Zo kan desgewenst beneden een slaapkamer worden ingericht als studievertrek of hobbyruimte. Naar verwachting zullen de acht nieuwe woningen worden opgeleverd eind van dit jaar.