’t Fean ’58 verknalt het tegen Hardegarijp

SURHUISTERVEEN – Een bonuspunt tegen Blauw Wit ’34 en een nipte nederlaag tegen Leeuwarder Zwaluwen boden hoop tegen Hardegarijp. ,,Maar dan moet je wel bij de les zijn”, merkte een ’t Fean-trainer Johan Wijnsma op na het 1-2 verlies tegen Hardegarijp.

Hoe onverdiend kan het zijn. Enerzijds was er bewondering voor het knappe verdedigende spel van de gasten uit Hardegarijp, anderzijds was er de teleurstelling over de geheel onnodige nederlaag. Na een kleine minuut spelen leek een schot van Frank ten Hoeve, net naast, een voorteken voor alweer spektakel op sportpark It Ketting. Dat klopte aardig. 

Nog geen minuut later produceerde Joost Nieuwenhuis een prachtige voorzet met buitenkant voet. De ‘Willem van Hanegem pass’ werd koel binnen geschoten door Ten Hoeve: 1-0.

Heer en meester was de thuisclub in het prille vervolg van wat een eenzijdige strijd leek te worden. Het overwicht duurde jammer genoeg voor het thuispubliek niet lang. De gasten kwamen steeds beter in de wedstrijd en na twintig minuten spelen profiteerde Jesse Bosma van gemakzucht in de Feanster defensie: 1-1. Hardegarijp rook bloed en kon met een gerust hart vertrouwen op de defensie met aan het hoofd de bijna 49-jarige Tjeerd Rijpma. De routinier, vanzelfsprekend niet meer de snelste, coachte als in zijn beste jaren zijn medespelers. En als Hessel Breeuwsma een kwartier later de 1-2 binnen werkt weet men bij de thuisclub dat het een lastige middag gaat worden.

Na de rust wist Jos Bijlsma zich meer toeschouwer dan actief speler op het veld. Het bleef eenrichtingsverkeer richting de routiniers Oosterhuis en Rijpma maar er was nauwelijks doorkomen aan voor de strijdende thuisclub. 

Met nog tien minuten op de klok leek de meer dan verdiende gelijkmaker er toch nog te komen. Een inzet van Raoul Dijkstra werd van de doellijn gehaald door een gastenverdediger.

Alle goedbedoelde pogingen van thuisclub in de slotfase strandden op de onverzettelijke defensie van de gasten. ,,Wij hebben het in de eerste helft verknald”, baalde Johan Wijnsma. ,,Zo jammer, je maakt op de manier zo wij speelden de tegenstander veel sterker dan ze in werkelijkheid zijn. Dat maakt hun niet uit natuurlijk, als er maar punten komen. Wij gaven de goals wel heel gemakkelijk weg en mede daarom kunnen we ons de nederlaag zelf aanrekenen. Hopelijk een goede les richting de moeilijke uitwedstrijd tegen Wykels Hallum. Maar dat we goed kunnen voetballen hebben de jongens in de tweede helft laten zien.”