Zilver voor Sille Hut tijdens Viking Race

BOELENSLAAN - De veertienjarige Sille Hut heeft afgelopen week uitstekend gepresteerd tijdens de Viking Race in Heerenveen. Het eindklassement werd opgemaakt over 4 afstanden.

Vrijdag werd een 500 meter en een 1000 meter gereden en Zaterdag nogmaals dezelfde afstanden. Hut wist zich op de 500 meter twee keer als 3e te klasseren en op de 1000 meter twee keer als 2e te eindigen. Hiermee werd hij 2e in het eindklassement. Op de 500 meter wist hij zijn PR nog aan te scherpen naar 40.36 sec. Op de duizend meter bleef hij net 2 tiende steken boven zijn PR van 1.20,21 sec.

Het eindklassement was erg internationaal bezet met een schaatser uit Polen als eindwinnaar en een Italiaan op de 3e plek.

De Viking Race is het grootste internationale schaatstoernooi voor jongens en meisjes in de leeftijdscategorieën van 11 tot en met 16 jaar. Tijdens dit tweedaagse toernooi dat sinds 1989 wordt georganiseerd door STC Rutten gaan zo'n 288 jonge schaatsers onderling de strijd aan in IJsstadion Thialf in Heerenveen. De deelnemers komen onder andere uit Nederland, Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland, Polen, Italië, Oostenrijk, Wit Rusland, Roemenië, Groot-Brittannië en Denemarken.

Veel schaatsers die nu aan de internationale top staan hebben in het verleden ereplaatsen behaald tijdens de Viking Race. Bekende oud-deelnemers zijn onder andere Sven Kramer, Ireen Wüst, Koen Verweij, Marrit Leenstra en Kai Verbij. Tijdens het toernooi worden de buitenlandse schaatsers ondergebracht in gastgezinnen. Uit de contacten tussen de deelnemers en gastgezinnen zijn al vele internationale vriendschappen ontstaan.