Rouwgroep door én voor lotgenoten in Doezum

DOEZUM - In Doezum is anderhalf jaar geleden een rouwgroep opgericht. ,,Dit is voortgekomen doordat ik al op 29-jarige leeftijd plotseling mijn man verloor door een hartstilstand. Ik bleef totaal gedesillusioneerd achter met een zoontje. Ik was écht verdwaald in het dagelijkse leven en wist niet hoe verder", vertelt Alie Meier.

,,Toen ik ongeveer een jaar later bij een lotgenotenbijeenkomst kwam voelde dat als thuiskomen, hier was wederzijds begrip en herkenning. Hier kwam ik erachter dat bepaalde gevoelens zoals boosheid helemaal niet raar zijn. Ondanks dat ik liefdevolle mensen om me heen had van wie ik veel steun en troost kreeg, voelde ik me vaak onbegrepen. Logisch ook want zij hadden het immers ook niet meegemaakt." 

Na een aantal jaar ontmoette Alie haar huidige man. ,,We voegden onze gezinnen samen: hij met zijn twee zonen en ik met mijn zoon. Ons geluk kon niet op toen we nog een dochter kregen."

Helaas sloeg het noodlot weer toe. ,,Onze oudste zoon en zijn vriendin kwamen acht jaar geleden om door koolmonoxidevergiftiging. Opnieuw heb ik hulp gezocht bij lotgenoten, ook voor onze kinderen. Opnieuw voelde die herkenning en begrip zo fijn!" 

Deze positieve ervaringen hebben er toe geleid dat Alie het gevoel had dat ze hier wat mee moest doen. Hierdoor is de Rouwgroep Doezum ontstaan. ,,Samen met drie anderen organiseer en bereid ik de bijeenkomsten voor. We hebben inmiddels drie bijeenkomsten gehad. De opkomst was wisselend en er waren elke keer ‘oud’ en ‘nieuwe’ deelnemers." 

De bijeenkomsten worden begonnen met ontvangst met koffie waarna de aanwezigen in groepjes uitéén gaan waarin iedereen zijn verhaal kan doen over wat er gebeurd is en hoe het nu gaat. ,,De ervaring heeft ons geleerd dat we dit het beste kunnen doen in kleine groepjes en in verschillende ruimtes waardoor er in alle rust ook gesprekken ontstaan", aldus Alie. Na drie kwartier is er een pauze. Na deze pauze is er de mogelijkheid om ervaringen te delen over bepaalde thema's. Een thema kan onder anderen zijn: verlies op jonge leeftijd; geloof en zingeving; tegen welke praktische zaken loop je aan? Bij alle gesprekken staat lotgenotencontact voorop. 

,,Wat een veel gehoord woord was in deze bijeenkomsten was het woord waardevol en dat is ook wat ons gevoel erbij is. Iedereen die hier komt heeft een dierbare verloren. Ook weten we dat de drempel hoog kan zijn om alleen te komen maar realiseer je dat iedereen alleen komt", vertelt Alie.

De eerstvolgende bijeenkomst zal gehouden worden op 3 maart om 15.00 uur in Doezum. De bijeenkomst wordt afgesloten met soep en broodjes om 17.00 uur. Voor opgave of meer informatie kunt u mailen naar rouwgroepdoezum@gmail.com of bellen Alie Meier 06-23667593