Vier jeugdorkesten op festival in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Vier jeugdorkesten doen komende zaterdag mee aan het jeugdmuziekfestival in Surhuisterveen. Het festival wordt georganiseerd op de dag van het jaarlijkse solistenconcours van Achtkarspelen. Voor de achtste keer is het jeugdorkestenfestival het slotstuk van de muziekdag in Achtkarspelen. De voorgaande edities waren een groot succes.

Het festival wordt georganiseerd onder auspiciën van de Federatie van Muziekverenigingen van Achtkarspelen. Elk jaar organiseert een andere muziekvereniging het festijn. Deze keer is brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen gastheer. De jeugd van Blaast de Bazuin is één van de deelnemende bands aan het jeugdorkestenfestival. De andere jeugdbands komen uit Drogeham en Gerkesklooster-Stroobos: respectievelijk Da Capo, Pro Junior en de samenspeelgroep van Pro Junior.

Alle vier deelnemers spelen een eigen programma. De avond is dan ook zeer gevarieerd. De samenspeelgroep van Pro Junior speelt onder leiding van Dineke Oostra-Kamminga onder andere het werk Naar het Pretpark van Jacob de Haan. Het jeugdkorps van Blaast de Bazuin speelt ook muziek van Jan de Haan. De Feanster jeugd speelt onder meer de Beetle Blues. Onder leiding van Marianne Groothof spelen de kinderen van Da Capo onder andere Start the Show van Ivo Kuivenhoven. Pro Junior sluit – wederom onder leiding van Dineke Oostra – af met Crazy Music in the Air van Jacob de Haan.

Aan het eind van alle optredens voeren de jeugdbands nog één muziekstuk met elkaar op. Dat doen ze samen met Blaast de Bazuin. Het ‘mega-korps’ zal onder leiding staan van Theun van Leijen, dirigent van Blaast de Bazuin. Theun zal met Blaast de Bazuin vlak daarvoor nog een aantal swingende eigen nummers ten gehore brengen: Abba, Hallelujah, Uptown Funk en How do you like your eggs in the morning. 
Het festival wordt gejureerd door Lotte de Bruin. Lotte is saxofonist en is daarnaast ook dirigent. Zij voorziet alle jeugdkorpsen van een opbouwend juryverslag. Niet alleen de muziek wordt beoordeeld, maar ook de performance. Het jeugdorkestenfestival wordt gehouden in De Flambou in Surhuisterveen. Het festijn begint om 19.30 uur. De toegang is voor iedereen gratis.