Wietteler Twijzelerheide hoeft niet te betalen

LEEUWARDEN/TWIJZELERHEIDE - Een 27-jarige hennepkweker uit Twijzelerheide is door politierechter Chris Beuker veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. De rechter achtte niet bewezen dat de Twijzelerheidster al een keertje had geoogst. En dat scheelde: daardoor hoefde de verdachte geen 16.000 euro te betalen.

De politie dacht wel dat de verdachte een keertje had geoogst, op basis van de in de woning aangetroffen spullen. In bloempotten zaten wortelresten en er lagen gedroogde hennepresten in de woning aan de Bjirkewei. Volgens de verdachte was dat laatste afval van de planten en had hij de spullen tweedehands via Marktplaats gekocht. Daardoor was alles wat hij gebruikte niet meer brandschoon.

De politie kwam na een tip bij de Twijzelerheidster terecht. Na een warmtemeting werd er op 30 mei vorig jaar een inval gedaan. De politie telde 154 wietplanten. De verdachte zei dat hij aan het telen was geslagen om een extra zakcentje te verdienen. Volgens de berekening van de politie moest dat aardig gelukt zijn: met de verkoop van een eerdere oogst zou de Twijzelerheidster ruim 16.000 euro hebben verdiend.

Aanvankelijk was dat bedrag als vordering op de dagvaarding terechtgekomen, maar de verdachte kon de officier ervan overtuigen dat hij nog niet had geoogst. De officier eiste wel een werkstraf van 80 uur. Ook de rechter gunde de Twijzelerheidster het voordeel van de twijfel, Beuker vonniste conform de eis.