Iedereen kan meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling

REGIO - Vogelbescherming Nederland houdt 25, 26 en 27 januari de Nationale Tuinvogeltelling. Dit is het grootste burgeronderzoek van Nederland en iedereen kan meedoen.

Tsjilpende huismussen in de heg, een bungelende koolmees aan de vetbol en de grote bonte specht die van de vogelpindakaas komt snoepen. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling hebben deelnemers een half uur de tijd om helemaal op te gaan in de tuinvogels. Kopje koffie erbij en kijken maar. Door de resultaten door te geven helpt men bovendien Vogelbescherming Nederland met belangrijke informatie over de vogels in de tuin.

Liefde van vogels gaat door de maag

De liefde van vogels gaat door de maag, dus wie goed voert krijgt veel bezoek van vogels. Wie zich nu al inschrijft via www.tuinvogeltelling.nl ontvangt daarom de gratis special Vogels Voeren. Hierin staan alle tips en tricks om de vogels te lokken.

Vogelbescherming doet er alles aan om te helpen de vogels vervolgens ook te herkennen. Op de site staat een top 25 van de meest voorkomende tuinvogels, met herkenningstips en geluid. Met de gratis app Tuinvogels is het herkennen van vogels helemaal gemakkelijk. Vul de kleur en de grootte in en Vogelbescherming vertelt welke vogel het is.

De resultaten

Dit jaar wordt de Tuinvogeltelling voor de 16e keer georganiseerd. Voorgaande edities hebben inmiddels een schat aan waardevolle informatie opgeleverd. Zo is de achteruitgang van de huismus terug te zien in de resultaten, net als de opkomst van de halsbandparkiet. Nog een interessant feitje: in de telling is duidelijk te zien dat de vogels te vinden zijn in de tuinen waar goed gevoerd wordt.

Meer informatie is te vinden op www.tuinvogeltelling.nl