Buitenpost winnaar DHW-toernooi

Surhuisterveen - Een volgepakte Surventohal in Surhuisterveen was afgelopen week het decor van de 18e editie van het De Haan Westerhoff zaalvoetbaltoernooi. Met topfavoriet Buitenpost als uiteindelijke winnaar.

Acht teams uit de wijde regio hadden de voorrondes overleefd en streden om de prachtige wisselbeker en de rijk gevulde enveloppen. 

De spits werd om 17.00 uur afgebeten door debutant Grijpskerk en GSVV. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Na een 2-2 eindstand en geen doelpunt in de verlenging moesten shootouts de winnaar aanwijzen. Grijpskerk was de ploeg die dit het beste deed. 

’t Fean ’58 en SC Twijzel waren de volgende teams die in een onderlinge tweestrijd moesten uitmaken wie zich als tweede ploeg voor de halve finale zou plaatsen. Na een spannende en gelijkopgaande wedstrijd trok ’t Fean ’58 aan het langste eind. De ploeg won de wedstrijd met 2-1.

De derde wedstrijd was de clash tussen de beide Buitenposter ploegen. Beide teams waren ongeslagen in de voorronde en daardoor de favorieten voor de toernooizege. Hoofdklasser Buitenpost liet er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was en won de wedstrijd afgetekend: 5-1.

De laatste wedstrijd uit de eerste ronde ging tussen SC Kootstertille en Ropta Boys. Ook hier waren de beide teams aan elkaar gewaagd. De wedstrijd eindigde zoals hij begon: 0-0. Doordat er ook in de verlenging niet werd gescoord moesten ook hier shootouts een winnaar aanwijzen. Ropta Boys bleek de sterkste.

De eerste halve finale ging tussen ’t Fean ’58 en Grijpskerk. Nadat ’t Fean ‘58 op voorsprong was gekomen maakte Grijpskerk vlot daarop gelijk: 1-1. Toen vervolgens ’t Fean ’58 uitliep naar 3-1 leek de wedstrijd gespeeld. Grijpskerk gaf zich niet gewonnen en met een veldspeler als keeper kwam de ploeg vlak voor tijd op 3-2. Daar bleef het ook bij en ’t Fean’58 was daarmee de eerste finalist.

Buitenpost startte als torenhoge favoriet tegen Ropta Boys in de tweede halve finalewedstrijd. De ploeg uit Oosternijkerk speelde echter zeer gedisciplineerd en de blauwwitte formatie wist, ondanks een veldoverwicht, geen gaatje in de hechte defensie van Ropta Boys te prikken. De wedstrijd eindigde dan ook in 0-0. Na drie minuten in de verlenging scoorde Buitenpost wél. Het was Rolf Dijk die Buitenpost met zijn treffer naar de finale schoot.

De strijd om de derde en vierde plek leek lange tijd een prooi voor Ropta Boys te worden. Toen Grijpskerk kort voor tijd de gelijkmaker scoorde pakte deze ploeg meteen door. Dertig seconden later lag namelijk de 2-1 ook in het netje. Uiteindelijk werd de eindstand zelfs nog 3-1. Beide debutanten behaalden daarmee een verdienstelijke derde en vierde plek.

De finale was een herhaling van de finale in 2016. Toen was het ’t Fean ’58 dat uiteindelijk aan het langste eind trok. Nu was het Buitenpost dat vlot scoorde en binnen tien minuten een 3-0 voorsprong nam. ’t Fean’58 gaf zich niet gewonnen en kwam via André van der Molen terug tot 3-1. 

Het slotoffensief was spectaculair, meeslepend en bloedstollend. Buitenpost miste twee uitgelezen kansen en ’t Fean ’58 bleef hoog druk zetten en het doel van de hoofdklasser continu bestoken. Verder dan een bal op het houtwerk en een aantal goede kansen kwam het voor de Feansters niet. 

Ook deze 18e editie van het De Haan Westerhoff toernooi kan door spelers en organisatie als zeer geslaagd worden beschouwd.