Winderige jaarwisseling op meeste plaatsen droog

Regio - Het is dit jaar prima weer om vuurwerk af te steken. Op de meeste plaatsen is het namelijk droog en zacht. Ook zorgt de wind ervoor dat kruitdampen makkelijk wegwaaien. In de kustgebieden is de wind vrij krachtig tot krachtig (5-6 Bft.), waardoor lanceerinstallaties makkelijk om kunnen waaien. Nieuwjaarsdag staat een beetje regen op het programma. Nieuwjaarsduikers moeten bovendien rekening houden met een stevige en frisse wind.

Vorig jaar beleefde Nederland de warmste Oudejaarsdag sinds het begin van de metingen. Toen werd het in De Bilt 13,7 graden. Het Limburgse Arcen kon zelfs een temperatuur van 14,5 graden optekenen! In een groot deel van het land werden dag-warmterecords gebroken. In de loop van de middag en aan het begin van de avond verdreven stevige buien de zachte lucht. Tijdens de jaarwisseling was het op de meeste plaatsen droog. Wel stond er een stevige, frisse wind.

Dit jaar is het heel ander weer. Het blijft droog, maar op de meeste plaatsen is het overdag bewolkt. Slechts lokaal weet de zon even door te breken. Met maxima van 9 à 10 graden is het duidelijk minder zacht dan vorig jaar, maar wel veel zachter dan normaal. Aan het eind van het jaar zijn maximumtemperaturen van 4-6 graden gebruikelijk.

Stevige wind

Op Oudejaarsavond trekt de wind aan. Tijdens de jaarwisseling is de westenwind matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden. Dat is goed nieuws, want daardoor is de luchtkwaliteit door het afsteken van vuurwerk minder slecht. De stevige wind blaast de kruitdampen namelijk makkelijk weg. Wel doen vuurwerkliefhebbers er goed aan hun lanceerinstallaties te verankeren. In het uiterste zuiden is de wind wat minder sterk en kan het regionaal nevelig worden.

Het zuiden, zuidoosten en oosten maken kans op wat motregen bij de overgang naar het nieuwe jaar. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog. Met 7-9 graden verloopt de jaarwisseling zacht. Wanneer het droog blijft is het prima weer om tijdens het vuurwerk voor langere tijd buiten te vertoeven.

Onstuimige duik

Nieuwjaarsdag trekt ’s ochtends een gebied met lichte buien van zuid naar noord over het land. ’s Middags wordt het overwegend droog en kan de zon doorbreken. Wel is het onstuimig. In het binnenland staat een matige tot vrij krachtige wind. In het noorden en in de kustgebieden is de wind krachtig (6 Bft.). Op de Wadden kan het zelfs hard tot stormachtig waaien (7-8 Bft.). Bij de grootste nieuwjaarsduik van het land in Scheveningen is het maximaal 10 graden, maar de stevige wind doet het een stuk kouder aanvoelen. Na een duik in de zee is het dan ook lekker om snel weer kleren aan te doen.

Het actuele weerbericht: https://www.weeronline.nl/weerbericht-nederland