December 2018 in top-10 zachtste decembermaanden

Regio - Met een gemiddelde temperatuur van 6,1 graden, tegen 3,7 normaal, komt december 2018 op een zevende plaats in de lijst met zachtste decembermaanden sinds 1901. Op 2 december was het recordwarm. Met bijna 100 mm tegen 79 mm normaal was de maand relatief nat. Een dun sneeuwdekje zorgde op zondag 16 december voor tijdelijke sneeuwpret.

De maand begon zeer zacht met op 2 december gelijk al recordwarmte. In De Bilt werd het 13,2 graden en in het zuiden van het land zelfs ruim 14 graden. De periode 12-16 december was een vrij koud intermezzo en de aanloop naar Kerst verliep weer behoorlijk zacht. Tijdens de kerstdagen werd het wat kouder en direct na Kerst volgden twee nachten met lichte vorst. De laatste dagen van het jaar is het zacht en blijft vorst uit. 

De gemiddelde maandtemperatuur komt in De Bilt uit op 6,1 graden en daarmee bereikt december 2018 een zevende plaats in de lijst van warmste decembermaanden sinds 1901. Ruimschoots bovenaan in deze lijst staat december 2015. Met 9,6 graden was het toen gemiddeld over de maand 3,5 graden warmer dan dit jaar en bijna 6 graden warmer dan normaal.

Natte maand goed voor verkleinen watertekort

Gemiddeld over het land viel circa 99 mm neerslag en dat is ongeveer 20 mm meer dan gebruikelijk. Na een veel te droge zomer, maar ook een droge oktober en november, was de regen meer dan welkom. Het watertekort is niet meer nijpend, maar regionaal staat het grondwater nog steeds flink lager dan normaal.

Op Schouwen-Duivenland en op Goeree-Overflakkee was het relatief droog met 64-80 mm. De natste plekken vinden we in het noorden van Friesland en in de Achterhoek met lokaal 130 mm.

Met ruim 50 uur zon scheen de zon bijna 2 uur meer dan normaal. In De Bilt was het somber met amper 40 uur zon. Aan zee scheen de zon vaker dan in het binnenland. Vlissingen komt uit op ruim 70 zonuren.

Tijdelijke sneeuwpret op zondag 16 december

Er viel winterse neerslag in de nacht naar zondag 16 december en in het oosten en noordoosten ook tijdens de zondagochtend. In het hele land viel tijdelijk sneeuw, regionaal ook ijzel. Mede door de gunstige timing viel de overlast door gladheid op veel plaatsen mee. Het sneeuwdek was met 1-4 centimeter dun, maar wel dik genoeg voor een sneeuwballengevecht of een sneeuwpop.

Gedurende de dag trad vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen de dooi in en kwam aan de sneeuwpret een einde. In het noordoosten van het land verdween de sneeuw pas na het weekend.

Bron: Weeronline