FNP begint meldpunt ‘bedreigde dorpstradities’

regio - Tradities staan onder druk door gemeentefusies en nieuwe regels. Optochten met versierde wagens staan op de tocht en carbidschieten wordt op sommige plaatsen bemoeilijkt. De FNP begint daarom een meldpunt voor klachten over doorgeschoten regelgeving.

Raadslid Aant Jelle Soepboer uit Niawier: ,,Niemand durft meer verantwoordelijkheid te dragen of te geven”, voelt hij. “Terwijl je mensen en dorpen juist eigenaarschap en verantwoordelijkheid moet geven. Regels die ooit bedacht zijn om bij excessen in te grijpen, worden nu op voorhand gebruikt om te handhaven. Vrijwilligerswerk wordt zo een bureaucratisch moeras.”

Soepboer kwam in actie toen uit een schrijven van de gemeente bleek dat het rijden van een jeugdoptocht met versierde wagens door de dorpen niet meer wenselijk was vanaf 2019. Oud-burgemeester Waanders zegde daarna toe dat er naar haar mening in 2019 nog gereden moest worden en dat de traditie hoog op de agenda van de nieuwe raad moest komen. De FNP-fractie in Noardeast-Fryslân vraagt echter opnieuw aandacht voor de optochten nu het erop lijkt dat de gemeente tóch geen toestemming wil geven voor de optocht van Anjum.

Er zijn meer voorbeelden. Kaatsvereniging OKK in Beetgum moest van Waadhoeke opeens overal hekken neerzetten. Dezelfde gemeente wilde het centraal inzamelen van kerstbomen opheffen, wat de FNP-fractie heeft tegengehouden. Evenementen in Marsum leveren financieel niets op door de kosten van parkeerwachten en beveiligers. In dorpen in het voormalige Littenseradiel loopt de vergunningverlening niet soepel meer na de overname door Leeuwarden. En het Kallemooifeest op Schiermonnikoog ligt landelijk onder een vergrootglas.

Al deze zaken maken veel los op het platteland, tot aan een ‘stille tocht’ in Sint Nicolaasga toe. De provinciale FNP roept mensen daarom op om doorgeslagen regelgeving en bedreigde dorpstradities te melden fia meldpunt@fnp.frl.