Onderzoek Eastermar: winnaars geven uit in eigen dorp

EASTERMAR - De Nationale Postcodeloterij heeft onderzoek gedaan naar hoe winnaars van de Postcodekanjer hun gewonnen geld uitgeven. In Eastermar viel een jaar geleden de hoofdprijs van de Postcodeloterij. Uit het onderzoek onder 94 winnaars uit Eastermar blijkt dat ook de plaatselijke middenstand, aannemers en klusjesmannen uit de regio van dit prijs hebben meegeprofiteerd.

Op 1 januari 2018 viel de PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro in Eastermar. 273 deelnemers uit het postcodegebied 9261 wonnen per lot 76.968 euro, als zij in 2017 met alle trekkingen meespeelden. In de winnende straat werden bedragen gewonnen van ruim 8,9 miljoen euro en 17,9 miljoen euro per winnaar.

Aannemers en klusjesmannen in de buurt van het dorp hebben goede zaken gedaan nadat de PostcodeKanjer daar is gevallen. Bijna de helft van de winnaars (49%) in Eastermar gaf aan zijn of haar huis te hebben verbouwd. Van deze winnaars koos bijna iedereen (83%) voor een aannemer of klusjesman uit de buurt. De reden die men hiervoor gaf was dat de winnaars dat een vertrouwd idee vinden en op deze manier ook de lokale ondernemer wilden laten meeprofiteren. “Omdat ik het geld in de lokale economie wil steken.”, aldus een winnaar.

Van de winnaars die iets aan hun huis hebben veranderd zegt ruim een derde (34%) dat ze hun huis duurzamer hebben gemaakt door bijvoorbeeld het huis te isoleren of door het plaatsen van zonnepanelen.

76% van de winnaars zei dat het winnen van het geldbedrag meer vrijheid heeft gegeven. De meeste mensen (32%) hebben het bedrag op hun spaarrekening gezet. Daarnaast zei 46% van de winnaars dat ze ook anderen hebben geholpen met het gewonnen geld. Bijna de helft van de winnaars in Eastermar (46%) gaven aan blij te zijn met de positieve aandacht voor het dorp die naar aanleiding van de PostcodeKanjer is ontstaan.