In memoriam: Gustaaf Stuiveling, historicus en schrijver-dichter (1938-2018)

Twijzel - Historicus en schrijver/dichter Gustaaf Willem Stuiveling overleed in de nacht van 24 op 25 december jl. in Amstelveen op tachtigjarige leeftijd. Stichting Keunstkrite Twizel plaatst alhier een in memoriam.

Stichting Keunstkrite Twizel laat weten dat historicus en schrijver/dichter Gustaaf Stuiveling op tachtigjarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Stuiveling was de laatste jaren op afstand actief betrokken bij de Noordoost Friese kunstkring vanwege het literaire kunstproject rondom zijn vader Garmt Stuiveling in Gerkesklooster-Stroobos. In dit kader werd Stuiveling in 2017 door de Keunstkrite onthaald om een lezing te geven in de HV kerk van Gerkesklooster. Als dank hiervoor en vanuit het standpunt dat 'kunst en cultuur terug in de cultuur moeten worden gebracht', bracht hij een aantal geschenken mee uit de privé-collectie van de familie voor de Oudheidkamer van Gerkesklooster-Stroobos. Hieronder meerdere vroeg-middeleeuwse bodemvondsten uit de regio en een beeldhouwwerk dat door zijn vader werd gemaakt. De laatste werd in bruikleen afgegeven. Gustaaf Stuiveling was tevens betrokken bij  de invulling van de nieuwe culturele fietsroute door de gemeente Achtkarspelen met het aanleveren van het gedicht 'De Prunus' voor Gerkesklooster-Stroobos.

Gustaaf Stuiveling (12-08-1938 Hilversum - 25-12-2018 Amstelveen) was de zoon van Garmt Stuiveling en Mathilde Van Vierssen Trip. Vader Garmt Stuiveling werd in 1907 in Stroobos geboren en heeft lang in Buitenpost gewoond. Hij werd een bekende Nederlandse dichter en literator en werd vooral bekend door zijn radiowerk voor het Humanistisch verbond. Grootvader Stuiveling was begin vorige eeuw lange tijd onderwijzer in Buitenpost. Gustaaf Stuiveling zelf was een bekwaam mediëvist, een historicus die zich toelegde op onderzoek naar de middeleeuwse geschiedenis. Daarnaast was hij dichter en schrijver van korte verhalen. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in Zuid-Europa en de Verenigde Staten en woonde sinds enige decennia in Amsterdam. Vanwege de banden met de Keunstkrite wilde hij zich actief inzetten met een onderzoek naar de geschiedenis van Achtkarspelen in de middeleeuwen, een periode waar weinig over bekend is. Hij wilde mede daarom verhuizen naar het Noorden, waar ook nog verre familie woont, maar zijn ziekte maakte dit onmogelijk. Stuiveling overleed in zijn slaap in de Kerstnacht van 2018. 

Eventuele reacties op dit bericht mogen naar info@keunstkrite.nl