Leerlingen groep 8 ontdekken hun talenten op VO Surhuisterveen

Surhuisterveen - Singelland VO Surhuisterveen is in december gestart met het programma ‘Gouden Handen’. Het is een programma waarbij leerlingen van groep 8 kunnen kijken waar ze goed in zijn of kunnen worden en de kans krijgen om hun eigen talenten te ontdekken.

Op VO Surhuisterveen krijgen leerlingen de kans zich te ontwikkelen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. Niet alleen op het gebied van kennis, maar vooral ook wat betreft persoonlijke ontwikkeling. ,,Onze leerlingen krijgen de kans om het beste uit zichzelf te halen. We leren ze hun talent te ontwikkelen met hoofd, hart, handen en ruggengraat; zelfbewust en stevig in de schoenen te staan”, aldus directeur Ralf Buiter.

Het programma ‘Gouden Handen’ bestaat uit de onderdelen Algemene techniek en bouw (vmbo Basis/Kader), Zorg en Welzijn/Dienstverlening (vmbo Basis/Kader) en ICT programmeren (vmbo TL/TL+).

Algemene techniek en bouw (vmbo Basis/Kader)

Nederland heeft mensen in de bouw nodig. Mensen met gouden handen. De leerlingen maken kennis met de nieuwe technologie, zoals daken van zonnepanelen, drones en graafmachines met de modernste software. Een kennismaking met timmeren, metselen en schilderen.

Zorg en Welzijn/ Dienstverlening (vmbo Basis/Kader)

Masterchef in de keuken? Uiterlijke verzorging? Sportief? Creatief? De leerlingen nemen een kijkje in de keuken en organisatie op het gebied van zorg, welzijn en dienstverlening.

ICT Programmeren (vmbo TL/TL+)

Hoe wordt een robot bestuurd of hoe werkt een computer? Steeds meer gaat automatisch, maar er zijn mensen nodig die kunnen programmeren. De leerlingen gaan aan de slag met het programma Scratch en met de Lego EV 3 (Lego robot). Ze kijken naar de vaardigheden die ze later goed kunnen gebruiken: kritisch denken, creativiteit, samenwerken en problemen oplossen.

Zowel de docenten van VO Surhuisterveen als de leerlingen hebben genoten van de middag: ,,Wat een enthousiasme bij deze kinderen”, aldus Anton Ferbeek, docent aardrijkskunde en programmeren. Leerling Jan van der Bij vertelt: ,,Ik vind dit heel leuk, omdat je iets kunt maken, dat doe ik thuis ook graag!”

Op donderdag 17 en dinsdag 22 januari zijn de leerlingen van groep 8 weer welkom op VO Surhuisterveen om hun talenten te komen ontdekken. Leerlingen van groep 8 en hun ouders zijn welkom sfeer te komen proeven op de Open Dag op donderdag 24 januari.