Drachtster vrouw in Irak vermoord door echtgenoot

Drachten - DRACHTEN - De 24-jarige Safhinaz Zerrouy uit Drachten is vorige week in Irak vermoord. Haar echtgenoot Raffi A. (33) is voor de moord aangehouden. Hij heeft inmiddels bekend.

Volgens berichten in de media schoot hij haar in de stad Zakho in het uiterste noorden van Irak neer met een kalasjnikov, omdat de vrouw had aangegeven dat ze heimwee had en terug wilde naar Nederland. Het echtpaar had vier kinderen.
Safhinaz is de dochter van een Nederlandse moeder en een vader van Marokkaanse afkomst. Het lichaam van de vermoorde vrouw is binnen een dag begraven in Irak, maar de familie probeert het stoffelijk overschot naar Nederland te halen om haar hier te laten begraven. De familie is inmiddels een actie gestart om hiervoor geld in te zamelen. Dat doen ze onder meer via een Facebookpagina ter nagedachtenis aan Safhinaz. De familie hoopt op die manier waardig afscheid van haar te kunnen nemen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal bemiddelen bij het opgraven van de stoffelijke resten van Safhinaz, zodat ze alsnog naar een mortuarium kan worden gebracht. In het Algemeen Dagblad vertelde Dina Meijer, de moeder van Safhinaz, dat de Koerd Raffi A. haar dochter al jaren in zijn macht had. De familie had al sinds 2010 niets meer van haar gehoord. ,,Safhinaz was een vrolijke, lieve meid. Ik denk dat ze vrijwillig is meegegaan naar Irak, maar nu wilde ze terug. Dat kon haar man niet verteren.”
Raffi is een Irakese Koerd, die als kind naar Nederland kwam en hier Nederlandse verblijfsdocumenten kreeg. Hij leerde Safhinaz meer dan 10 jaar geleden kennen in Drachten, waar Safhinaz woonde. Volgens familieleden verliep de relatie moeizaam, vooral omdat Raffi vreselijk jaloers was en veel ruzie maakte.