Familie Faber loopt 8 van Dr8en voor Stichting ALSopdeweg!

DRACHTEN - De familie Faber doet volgende week zondag 19 juni met een bijzonder gevoel mee aan de 8 van Dr8en. De loop staat in het teken van de strijd tegen de ziekte ALS. De ziekte trof de Fabers persoonlijk.

,,Eind november heeft mijn vader, toen net 70 jaar geworden, de diagnose ALS gekregen. Daarmee is een onzekere en emotionele tijd aangebroken. Natuurlijk is deze genadeloze ziekte met name zíjn strijd, maar een diagnose krijg je nooit alleen. Dat beïnvloedt zijn hele omgeving. Omdat we machteloos staan, maar toch heel graag wat voor hem willen doen, zijn we een sponsoractie gestart. We willen, door mee te doen aan de 8 van Dr88 op 19 juni proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Stichting ALSopdeweg! Ik ben via de column van Mariska van Gennep in de Drachtster Courant in contact gekomen met deze stichting. Zij leveren heel praktische en concrete hulp aan ALS-patiënten. Hulp waar mijn vader straks ook nog wat aan kan hebben. Dat geeft ons het gevoel dat we echt wat voor hem kunnen doen'', vertelt Nynke Faber. De wereld staat stil Bij de diagnose ALS staat de wereld even stil, vertelt haar broer Jillard Faber. ,,Gelukkig gaat het naar omstandigheden nog redelijk goed met hem en uiteraard hopen we dat dit nog lang zo zal blijven. We realiseren ons natuurlijk ook dat de harde werkelijkheid inhoudt dat hij steeds meer hulpmiddelen nodig zal hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren.'' ,,Toen we hoorden dat op 19 juni het jaarlijkse hardloop- en wandelevenement de 8 van Dr8en in het teken zou staan van ALS besloten we direct mee te doen'', vertelt zijn echtgenote Liesbeth enthousiast. ,,Het bijzondere is dat het die dag ook nog Vaderdag is. Het idee ontstond om familie en vrienden uit te nodigen om met ons mee te doen. Jillard en ik gaan samen met een groep de 8 kilometer hardlopen en Nynke gaat met een groep, waaronder de kleinkinderen, 8 kilometer wandelen.'' Sponsorloop Omdat er ook mensen waren die aangaven niet te willen of kunnen meedoen, maar wél heel graag geld wilden doneren, ontstond binnen de familie het idee voor een sponsorloop. Nynke: ,,Via, via kwam ik in contact met de Stichting ALSopdeweg! (www.alsopdeweg.nl). Zij hebben als doel om mensen met de ziekte ALS te ondersteunen bij het zo lang mogelijk optimaal functioneren in de maatschappij. Dit doen ze heel praktisch en concreet door het aanbieden van hulpmiddelen die niet worden vergoed vanuit de WMO of Zorgverzekeringswet, of waar lang op gewacht moet worden. Dit leek ons een heel mooi doel voor de sponsorloop. We hebben contact gezocht met deze stichting en zij waren direct enthousiast over het idee en hebben een speciale actie-pagina aangemaakt op hun website. Via een button kunnen mensen daar geld doneren.''

De Stichting ALSopdeweg! zorgt voor hulpmiddelen die onmisbaar zijn voor de sociale en maatschappelijke betrokkenheid van mensen met ALS (PLS, PSMA). Daarnaast zet de Stichting zich in om de wachttijd voor vaak dure hulpmiddelen, zoals een elektrische rolstoel, te overbruggen. Het aanbod varieert van i-Pads tot rolstoelbussen, van sta-op-stoelen tot tandemligfietsen. Deze worden, soms tegen een kleine vergoeding, uitgeleend aan mensen met ALS.

Echt iets doen

,,Als je vader de diagnose ALS krijgt sta je met z’n allen machteloos, maar door het steunen van de Stichting ALSopdeweg! kunnen we écht iets doen voor mijn vader'', zegt Jillard. ,,Acht kilometer hardlopen of wandelen is natuurlijk geen buitengewone prestatie, maar we doen het wel voor een buitengewoon goed doel!'' Een teller op de actiesite geeft het resultaat van de loop aan. Op dit moment staat de teller op 1250 euro. Kijk hier voor meer informatie over de Stichting ALS op de weg! en het steunen van de sponsorloop van de familie Faber.