Motie ballonverbod sneuvelt in gemeenteraad Achtkarspelen

Buitenpost - Bij evenementen in de gemeente Achtkarspelen blijft het mogelijk om ballonnen op te laten. Een motie om een verbod op het op- en loslaten van ballonnen in te stellen sneuvelde donderdagavond in de gemeenteraad.

Als het aan de fracties van FNP, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks had gelegen, was er wel een ballonverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Achtkarspelen opgenomen. Plastic vormt een grote bedreiging voor het milieu, zo stelden de partijen. Vissen, vogels, koeien en andere dieren hebben er last van en sommige beesten gaan er zelfs dood aan, aldus de indieners van de motie.

De resterende fracties - CDA, GemeenteBelangen Achtkarspelen, PVV en VVD - toonden zich eveneens bezorgd over de toename van de hoeveelheid plastic soep. Het is zinvoller om aan voorlichting en bewustwording te doen dan een verbod in te stellen, zo opperden zij.

Daarnaast is het zinvol om te kijken naar biologisch afbreekbare alternatieven, luidde een ander voorstel uit de hoek van de tegenstanders van de motie. De motie werd uiteindelijk verworpen met elf tegen negen stemmen.