Plannen voor Willem Bartel Park in Augustinusga

Augustinusga - In Augustinusga zijn plannen voor het realiseren van een Willem Bartel Park. Ook zou er een borstbeeld van de kunstschilder (1768-1836) moeten verrijzen in het park naast de begraafplaats aan It West.

De fracties van FNP en PvdA riepen donderdagavond in de gemeenteraadsvergadering van Achtkarspelen via een motie op tot steun voor het park en de buste. In een vlammend betoog schetste Sjon Stellinga van de PvdA waarom Willem Bartel van der Kooi - ‘de drager van het culturele jaar 2018 van Achtkarspelen’ - een fysieke verschijningsvorm moet krijgen. En er is haast geboden, aldus de sociaaldemocraat, want ,,Augustinusga bestaat in 2020 duizend jaar.”

Aan het adres van wethouder Max de Haan deed Stellinga de oproep om naar Augustinusga af te reizen en daar met de betrokkenen om tafel te gaan. De Haan ging daar niet op in. De wethouder stelde de PvdA en de FNP voor om samen met de culturele werkgroep Portraits & Paradise en plaatselijk belang een goed voorstel te maken en dat bij de Kadernota in te dienen.

De motie van de beide partijen haalde de eindstreep niet. Alleen GroenLinks schaarde zich achter het voorstel van de PvdA en de FNP.