Ondernemer Auke Weening bouwt nieuwe koel- en vriesruimte

Surhuisterveen - ,,Ik hou wel wat van avontuur.” Dat vertelde Auke Weening aan de leden van de PvdA Achtkarspelen die vrijdag een bezoek brachten aan zijn koelhuis aan de Molenweg in Surhuisterveen.

Enige jaren terug nam Weening het koel- en vrieshuis over van Pieter de Poel. De verhuur van de 18.000 palletplekken in het koel- en vrieshuis kwam in een onstuimige ontwikkeling toen Europa de uitvoer naar Rusland op slot zette, zo vertelt Weening. Daardoor kwam er veel meer vraag naar opslag in de koel- en vriesruimte van zijn nieuwe bedrijf. Vorig jaar was een topjaar, meldde Weening aan de PvdA’ers te melden. Ook de goede vangsten van garnalen speelden een rol in de opslag in deze periode.

Meer vraag naar koel- en vriesruimte in Noord-Nederland deed Weening onlangs besluiten om een forse uitbreiding van koel- en vriesruimte te realiseren. Trots liet Weening hij de PvdA’ers de fundering zien waarop het nieuwe koel- en vrieshuis verrijst. Dankzij een goed ondernemersklimaat bij onze gemeente heb ik vrij vlot een vergunning gekregen, zo liet Weening weten.

Auke Weening - inmiddels bijna vijftig jaar - vertelt graag de ontwikkeling die hij doormaakte vanaf school via een baan bij Friesland Campina tot een ondernemer die in de praktijk z’n weg heeft gevonden. Na een vraag van raadsfractievoorzitter Theun Nicolai van de PvdA over milieuvriendelijkheid liet Weening trots een grote foto zien van de 1600 zonnepanelen die inmiddels op de daken van de koelruimten zijn aangebracht.

Met de zonnepanelen wordt jaarlijks 432.000 kWp aan stroom opgewekt. Dat is een kwart van het enorme jaarlijkse stroomgebruik van het bedrijf. ,,Mijn koel- en vrieshuizen gebruiken evenveel stroom als alle particuliere afnemers van Surhuisterveen”, aldus Weening.

Ondernemer Weening ziet ook verder dan het koel- en vrieshuis. Hij heeft op dit moment verschillende andere projecten lopen.  Onlangs kocht hij het oude bankgebouw in Surhuisterveen (Spavo en Friesland Bank). Daar wil ik wat mee, zo zei Weening. ,,Als ik een uitdaging zie en ik zie ook mogelijkheden, dan verdiep ik me er in. Dat is het ondernemende instinct dat je moet hebben.”