Wegdromen met kerstconcert Gloria Deï en Roder Jongenskoor

Surhuisterveen - De glooiende heuvels van het Engelse platteland, met besneeuwde cottages, rokende schoorstenen en overal kleine lichtjes. Koud, maar toch warm. Daar konden de bezoekers van De Flambou in Surhuisterveen zich zaterdag 15 december wanen tijdens het horen van de zoetgevooisde klanken van het Roder Jongenskoor, onder leiding van Rintje te Wies.

Het bekende op Anglicaanse leest geschoeide koor was te gast bij jubilaris Gloria Deï. De brassband uit Gerkesklooster-Stroobos viert dit jaar haar 95-jarig bestaan en ging ter ere daarvan samen met publiek en het koor ‘op weg naar Kerst.’

Met bekende en iets minder bekende muziekstukken zoals ‘Come all ye faithful’ (in een prachtig arrangement van Nynke van der Heide) of een superswingende versie van ‘Mary’s boy child’ (move over boney m!) wist de band, onder bezielende leiding van dirigent Jaap Musschenga, algauw een goede sfeer neer te zetten.

Uiteraard werd er ook gezamenlijk opgetreden door koor en brassband. Helaas waren soms de frêle jongensstemmen niet altijd opgewassen tegen het koperen blaasgeweld. Maar wanneer de harmonie was gevonden, bezorgde dit de luisteraar kippenvel op de armen. Bij een aantal stukken mocht de goedgevulde zaal meezingen, wat men uit volle borst en vol enthousiasme deed.

Kippenvel was er zeker wanneer het Roder Jongenskoor zonder Gloria Deï een aantal prachtige liederen ten gehore bracht. In een muisstille zaal was het niet moeilijk om je voor te stellen hoe dit zo’n honderd jaar geleden geklonken heeft in een klein kerkje, verlicht door kaarsen, waar je met je handen in een warme mof dicht tegen elkaar aan op het kerkbankje zat om de bittere kou te weren.

De grote uitsmijter van de avond was toch wel de weergaloze filmmuziek van Alan Silvestri - ‘The Polar Express’. Niet alleen publiek, maar zeker ook Gloria Deï had er overduidelijk veel plezier in. De presentatie van de avond was in handen van Hennie Cnossen die de bezoekers met leuke weetjes alvast in de juiste stemming voor de muziek bracht.

De weg naar Kerst eindigde, hoe kan het eigenlijk ook anders, met de gouwe ouwe meezinger ‘White Christmas’. Of onze kerst dit jaar wit wordt, dat weten we nog niet. Maar de kerststemming zit er na dit concert zeker goed in.