Leerlingen school Kootstertille zingen voor koningin Máxima

Kootstertille/Den Bosch - Voor de leerlingen van 6 en 7 van de Oranje Nassau-school uit Kootstertille is het vandaag een bijzondere dag. De scholieren gaan zingen voor koningin Máxima.

Dat doen zij in de Brabanthallen in Den Bosch, waar de Tilster leerlingen optreden in de grootste schoolband van Nederland. Dat de Oranje Nassau-school aan dit muzikale festijn meedoen komt door haar provinciale zege in het televisieprogramma Lang Leve de Muziek Show. In de battle tegen leerlingen van basisschool Yn de Mande van Schiermonnikoog trokken de Tilsters aan het langste eind, waardoor zij naar het Brabantse land mogen afreizen.

Voor de kinderen van groep 6 en 7 van de Oranje Nassau-school is het al weer een tijdje geleden dat het hele avontuur begon. Sterker nog, zo lang geleden dat ze toen nog samen in groep 5/6 zaten. Een koperproject van muziekschool De Wâldsang was de start van het hele gebeuren. Iedere leerling uit de groep leerde in een paar weken tijd, onder begeleiding van twee muziekmeesters de kornet bespelen; niemand uitgezonderd.

Toen al werd duidelijk dat de groep zeer muzikaal was. Het koperproject van De Wâldsang liep over in het project ‘Meer muziek in de klas’, een wedstrijd die de voorloper bleek te zijn van deelname aan de ‘Lang Leve de Muziekshow’ op de nationale televisie.

Wat een gaaf moment was het toen bij de auditie in Sneek bleek dat de klas van Oranje Nassau door was naar de volgende ronde. En dan stap je echt in een achtbaan, aldus de Tilster school. ,,Een clip opnemen op school, samen met een bekende Youtuber; compleet met regisseur.” Alle kinderen uit de groep bespeelden trouwens een instrument; er hoefde niks door professionals te worden toegevoegd. Vervolgens werden bekende liedjes geoefend om ervoor te zorgen dat de klas goed zou kunnen scoren bij ‘zing de zin af’. Bij gym werd er geoefend met het vangen om goed voorbereid te zijn op het notenvangspel.

Vervolgens ging het met de hele club in de bus naar Hilversum voor de opnames van de show. De Tilster scholieren en hun begeleiders keken hun ogen uit in de studio. De spannende en mooie ervaring werd nog fraaier toen de Oranje-Nassau-school in de strijd tegen Yn de Mande van Schier de sterkere was.

En dus mag de kleine school uit Kootstertille vandaag heel Friesland vertegenwoordigen in de grootste schoolband van Nederland. Als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas is koningin Máxima in de Brabanthallen de belangrijkste toeschouwer.