Herfstachtig begin astronomische winter

REGIO - Precies bij de start van de astronomische winter viert de herfst hoogtij. Vrijdag 21 december belooft namelijk een kletsnatte en onstuimige dag te worden. De natte winterstart is een opmaat voor een zachte en sombere aanloop naar Kerst met regelmatig regen en wind. De kans op een witte Kerst is dan ook verkeken.

Vrijdagochtend breidt een regengebied zich vanuit het zuidwesten over het land uit. Een groot deel van de dag verloopt regenachtig en van tijd tot tijd plenst het flink door. De dikke regenwolken maken de kortste dag van het jaar extra somber. Wel kan het aan het eind van de middag vanuit het westen opklaren.

Ook de wind is volop aanwezig. In het binnenland waait het namelijk vrij krachtig tot krachtig (5-6 Bft.) en aan zee is de westenwind hard tot mogelijk stormachtig (7-8 Bft.). Met maxima van 10-13 graden is het boterzacht, maar de stevige wind maakt het voor het gevoel een paar graden kouder. Toch zal de warme winterjas op de eerste dag van de winter niet nodig zijn. Je kan beter gaan voor een regenjas of stormparaplu op deze herfstachtige dag.

Geen witte Kerst

Het zachte en herfstachtige weer houdt voorlopig aan. Ook in het weekend weten regengebieden ons land namelijk te vinden. Het kwik stijgt zowel zaterdag als zondag naar 9-12 graden en daarbij heeft bewolking de overhand. Normaal is het eind december 4-6 graden. De aanloop naar kerst verloopt dan ook zeer zacht.

Na het weekend doet de temperatuur een klein stapje terug, maar een witte Kerst zit niet in de pijplijn. Tijdens de kerstdagen is het namelijk een graad of 8 en is het overwegend droog. Als op deze dagen ergens in Nederland neerslag valt zal dit bovendien gewoon regen zijn.

Sinds 2011 elk jaar zachte winterstart

Wie naar een winterse start van de winter verlangt, kwam afgelopen jaren bedrogen uit. Sinds 2011 lag de temperatuur bij de start van de astronomische winter elke keer ver boven normaal. Vorig jaar steeg het kwik op zes weerstations van het KNMI naar precies 10,0 graden. In 2015 werd het zelfs bijna 15 graden! De hoogste temperatuur op de eerste dag van de astronomische winter werd bereikt op 21 december 1989. In Volkel (Noord-Brabant) steeg het kwik die dag naar 16,0 graden.

In 2010 beleefde Nederland de koudste start van de astronomische winter sinds het begin van de metingen in 1901. 21 december van dat jaar kwam het op grote schaal tot strenge vorst met minima onder -10 graden. In Lelystad daalde de temperatuur 21 december zelfs naar -16,6 graden!

Het online bericht: https://nieuws.weeronline.nl/19-12-2018-herfstachtig-begin-astronomische-winter