PvdA Achtkarspelen realistisch onder verdere neergang

Buitenpost - De PvdA Achtkarspelen heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018 opnieuw een veer moeten laten. In de komende vier jaar is de partij nog met slechts twee zetels in de raad vertegenwoordigd.

Het aantal van twee betekent een verlies van een zetel ten opzichte van de afgelopen raadsperiode. Net als bij de verkiezingen in 2014 eindigde de PvdA Achtkarspelen bij de jongste stembusstrijd op de vijfde plaats. ,,We hebben de wind tegen en hadden rekening gehouden met dit scenario”, aldus lijsttrekker Sjon Stellinga.

Onder meer landelijke ontwikkelingen spelen de PvdA lokaal parten, stelt Stellinga, die de afgelopen anderhalf wethouder is geweest in een college met CDA en ChristenUnie. Wanneer het coalitiebeleid inzet van de verkiezingen is geweest, dan is dit beloond, aldus Stellinga. Maar, zo benadrukt hij, ,,wijzelf hebben verloren. Dat noopt ons tot bescheidenheid.”

Lastige opgave

Met het aantal van drie zetels is de ChristenUnie blij, zo laat lijsttrekker Toos van der Vaart weten. ,,Dit is heel mooi.” De ChristenUnie had ingezet op een aantal van vier zetels. Met de deelname van twee nieuwe partijen aan de verkiezingen was dat een lastige opgave, realiseert Van der Vaart zich.

Wat de lijsttrekker van de ChristenUnie betreft, wordt de coalitie met het CDA en de PvdA - die sinds medio 2016 in Achtkarspelen opereert - voortgezet. ,,Het lijkt me dat we zo verder kunnen.” De invoering van koopzondag zal voor de CU ‘een punt van onderhandelingen worden’, aldus Van der Vaart. ,,De koopzondag is wel een heel moeilijk en gevoelig punt voor ons. We proberen eruit te halen wat erin zit.”

Dat de VVD haar ene zetel in de raad van Achtkarspelen zou behouden, lag in de lijn van de verwachtingen, aldus lijsttrekker Freddy Hoekstra. ,,In grutte ferrassing is dit net.” Wel verloren de liberalen ten opzichte van 2014 ruim 150 stemmen. Deze zijn mogelijk naar de PVV en het CDA gegaan, denkt Hoekstra. In de komende raadsperiode wil Hoekstra de samenwerking zoeken en zich constructief opstellen.