Grote verschillen in verkiezingsopkomst dorpen Achtkarspelen

Buitenpost - De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Achtkarspelen laat in de dorpen een sterk wisselend beeld zien.

In Achtkarspelen bedroeg het overall opkomstpercentage 56,72. Acht van de zestien stembureaus zaten boven dat gemiddelde. 

De hoogste opkomst met 80,48 procent was bij woonzorgcentrum Haersmahiem in Buitenpost. Hierbij moet worden aangetekend dat mogelijk ook stemgerechtigden uit andere kiesdistricten bij Haersmahiem hun politieke voorkeur hebben uitgesproken. Een ieder was vrij om te stemmen waar hij of zij wilde. Wel moest het rode potlood binnen de eigen gemeentegrenzen worden gehanteerd.

Dorpshuis De Bining in Twijzel kende een opkomstpercentage van 64,58. Qua aanloop eindigde zalencentrum De Lantearne in Surhuisterveen op de derde plaats met 63,69 procent. Ook De Fakkel in Drogeham (62,70 procent), De Wâldsang in Buitenpost (62,05 %), ’t Suyderhuys in Surhuisterveen (57,63 procent), dorpshuis Rehoboth in Gerkesklooster-Stroobos (57,51 %) en It Koartling in Buitenpost (57,28 procent) kregen een bovengemiddeld aantal kiezers over de vloer.

Bij dorpshuis De Smoutte in Boelenslaan bedroeg het opkomstpercentage 56,01. Mfc De Delfeart in Surhuizum en basisschool De Bernebrêge in Surhuisterveen scoorden respectievelijk 55,34 - en 54,70 procent. Ook Nij Stiensgea in Augustinusga zat nog boven de vijftig procent (52,35).

Een viertal stembureaus liet een score van beneden de vijftig procent zien. Bij het Clubhuis in Harkema bedroeg het percentage 48,97. Mfc Tillehûs zat daar met 48,49 % vlak onder. Sporthal De Fûgelkamp in Harkema kende een opkomst van 45,19 procent. Bij dorpshuis De Jister in Twijzelerheide kwam het laagste percentage opdagen (44,63).