Harkema-Opeinde in blessuretijd naast VIOD

DRIEZUM - De ongeslagen reeks van Harkema-Opeinde zette zich zaterdagmiddag in Driezum voort. De remise (2-2) tegen VIOD kon echter niet verbloemen dat het frivole spel van voor de winterstop er nu niet is. 

In de eerste helft op sportpark Treffers Heech waren er nog fases van de groengelen die redelijk oogden. De tweede helft kwam van Harkemaster zijde niet eens in aanmerking voor het predicaat matig. Dat invaller Sjirk Bruining in blessuretijd de groengelen nog een punt bezorgde, was niet meer verwacht maar werd daarom niet minder luid bejubeld.

Op het personele vlak zat het trainer Willem Schokker en zijn staf weer eens niet mee. Fokko Spinder was nog niet helemaal hersteld van bronchitis en tot overmaat van ramp bleek ook verdediger Wytse Couperus op de wedstrijddag niet okselfris. Dit opent echter weer deuren voor anderen. Zo mocht junior Eppie Wouda zijn officiële debuut maken voor het Harkemaster vlaggenschip en Wouda deed dit uiteindelijk zeer verdienstelijk. 

Harkema liep al vroeg in het duel achter de feiten aan. In de zesde minuut kwam Gerald Mous van de thuisploeg in balbezit nadat er door de gasten slordig balverlies werd geleden. Mous speelde Nykle Durk van der Valk in die geheel ongehinderd door kon lopen richting keeper De Graaf en de 1-0 op het scorebord bracht. Vrijwel meteen vanaf de aftrap had de stand weer in evenwicht kunnen zijn. Na een lange bal van Wilbert Huitema ging Hilbrand Benedictus richting het VIOD-doel. Benedictus schoot de bal over de uitkomende keeper Visser, maar ook over de deklat.

Het spel van de Harekieten was rommelig. Dat gold ook zeker voor de gastheren, al waren zij na een kwartier wel dicht bij de 2-0. Een bekeken afstandsschot van Bauke Visser werd door doelman De Graaf prachtig over de kruising getikt. Toen de eerste helft langzaam naar zijn einde liep, brak de beste fase van de Harekieten aan. Eerst schoot Hilbrand Benedictus een laag aangesneden vrije trap van Alex van der Tuin van dichtbij over. Kort hierna de zelfde situatie, maar dit keer kopte Benedictus over. 

Toen de klok op 41 minuten stond vond Benedictus uiteindelijk toch waar hij al zo lang naar op zoek was. Een formidabele steekpass van Hille Postma werd door de Harkema-topscorer met de punt gecontroleerd en fraai tot doelpunt gepromoveerd.

De treffer maakte een eind aan een periode zonder goals voor Benedictus. Niet alleen dat, maar het doelpunt op slag van rust kwam ook op een prachtig moment voor de bezoekers. Het gaf vertrouwen voor de tweede helft. Geheel ten onrechte, zo zou blijken. In de tweede helft voetbalde Harkema-Opeinde vooral tegen zichzelf. Aanvallend kon Harkema geen vuist maken en organisatorisch rammelde het met grote regelmaat. 

Het was een geluk dat VIOD de grootste moeite had de wedstrijd naar zich toe te trekken. Met iets meer nauwkeurigheid had dat overigens gemakkelijk gekund. Eerst was het Kees Hansma die de bal na onnodig balverlies bij de bezoekers tegendraads naast de paal schoot. Niet veel later knalde René van der Veen de bal van dichtbij via een Harkemaster verdediger over. Bauke Visser schoot hierna vanuit een lastige hoek net over de lat.

De 2-1 kon haast niet uitblijven en deed dat dan ook niet. Nykle Durk van der Valk, vaak ongrijpbaar deze middag voor de defensie van Harkema, kwam in balbezit en kreeg alle tijd en gelegenheid zich een weg naar keeper De Graaf te banen. Alleen voor De Graaf was Van der Valk trefzeker: 2-1 in de 78ste minuut. 

Nadat Bauke Visser even later in de korte hoek nog bijna de marge op twee bracht, ging Harkema in de slotfase met de moed der wanhoop toch nog op zoek naar de gelijkmaker. De meeste aanhangers van ‘De Heide’ hadden zich al met een nederlaag verzoend, toen Ronald van der Wal in de 92ste minuut nog een vuurpijl naar de vijandelijke helft lanceerde. Hilbrand Benedictus kleunde er nog eens even in en kreeg de bal zowaar bij de volledig vrijstaande invaller Sjirk Bruining. Die lepelde de bal over keeper Visser en zorgde zo voor een niet meer verwacht punt.

Hoewel het spel in de tweede helft van een bedenkelijk niveau was, bood de wedstrijd in Driezum toch de nodige aanknopingspunten voor de groengelen. Zoals gezegd het debuut van youngster Eppie Wouda, vanuit geslagen positie toch nog een punt halen en het net werd weer iets gemakkelijker gevonden als de laatste weken. Dat kunnen de mannen van trainer Willem Schokker meenemen naar de derby van volgende week tegen Rottevalle.