Consumentenbond: Wéér onvoldoende voor BelastingTelefoon

Regio - De BelastingTelefoon krijgt voor het zesde jaar op rij een onvoldoende van de Consumentenbond.

De fiscale kennis, onderzocht rond de jaarwisseling, krijgt een 4,8. Een herhaalonderzoek in maart laat lichte verbeteringen zien, maar een score van 5,4 is nog ver onder de maat, vindt de Consumentenbond.

Mysteryshoppers van de Consumentenbond legden in beide onderzoeken vijf vragen voor aan telkens tien medewerkers van de BelastingTelefoon. Opvallend is dat de hulplijn de mist in ging bij vragen die in 2016 en 2017 óók al slecht werden beantwoord. Zo beantwoordden de medewerkers een vraag over recht op alleenstaande-ouderenkorting in bijna alle gevallen fout. Mensen die de korting daardoor mislopen, kunnen voor €876 het schip ingaan. Bij een andere vraag kregen de mysterybellers zelfs nooit het goede advies. Doordat banken net voor de jaarwisseling gedane overschrijvingen vaak niet verwerken in het financieel jaaroverzicht, betalen consumenten al gauw te veel vermogensbelasting. De gegevens van het jaaroverzicht handmatig aanpassen mag, maar geen enkele medewerker wees op die mogelijkheid. 

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ,,Onbegrijpelijk dat de BelastingTelefoon vragen keer op keer fout beantwoordt. Minder dan de helft van onze vragen werd goed beantwoord. Terwijl als consumenten één fout maken, kunnen zij daarvoor al een boete krijgen. Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat de informatie van de BelastingTelefoon gewoon klopt."

Specialisten team

Niet alles is kommer en kwel bij de BelastingTelefoon. Het ietwat hogere rapportcijfer in maart is te danken aan het feit dat de hulplijn de mysterybellers met een zorgvraag toen doorverbonden met een nieuwe ‘specialistenafdeling voor de zorgkosten’. Die gaf beduidend betere antwoorden dan de callcentermedewerkers rond de jaarwisseling. De Belastingdienst meldt dat het deze aangifteperiode proefdraait met een nieuwe aanpak waarbij fiscaalinhoudelijke vragen vaker terechtkomen bij één groep daarvoor opgeleide informanten.