College trekt ton uit voor Museumplein Grootegast

Grootegast - Het LEGiO-museum in Grootegast kan een flinke gemeentelijke bijdrage tegemoetzien voor de ontwikkeling van de accommodatie. 

Het college van b. en w. van de gemeente Grootegast wil een bedrag van 100.000 euro beschikbaar stellen voor het Museumplein Grootegast.

LEGiO-museum

In maart 2016 opende het LEGiO-museum haar deuren in een gedeelte van het voormalige gebouw van LEGO Nederland aan de Legolaan in Grootegast. Naast een interactieve modelstad, een LEGO-winkel en een kleine bioscoop beschikt het museum over ongeveer vijftig plekken om met LEGO te bouwen, een restaurant en speelgelegenheid. 

In het eerste jaar trok het museum bijna het dubbele aantal bezoekers dan verwacht: 20.000. Om aan de grote belangstelling tegemoet te komen, willen de initiatiefnemers het museum uitbreiden om zo ruimte te bieden aan meer vaste en tijdelijke expositieopstellingen en de bouw- en speelgelegenheid uit te breiden. Daarnaast wil het museum zich ook meer richten op ‘beleving’ en het organiseren van evenementen.

Museumplein Grootegast

Door het vrijkomen van de rest van het gebouw waarin het museum is gevestigd, doet zich de kans voor om dit breder te benutten. Het LEGiO-museum doet dit door een samenwerking aan te gaan met het Victory-museum en de Museumdrukkerij, die binnenkort in hetzelfde pand worden geopend. 

De ambitie is om een unieke educatief-recreatieve voorziening voor Noord-Nederland te creëren, waarbij drie bijzondere collecties worden samengebracht in één totaalconcept: het Museumplein Grootegast. De verwachting is dat hierdoor de bezoekersaantallen nog fors gaan stijgen. 

Trekpleister

De bijzondere samenwerking kan rekenen op de steun van het college van de gemeente Grootegast, die een ton beschikbaar stelt voor de plannen. ,,Wij zijn erg enthousiast over het plan om een leuke en leerzame overdekte attractie in Grootegast te realiseren”, aldus wethouder Elly Pastoor. ,,Dit initiatief biedt kansen voor een regionale trekpleister van formaat: goed voor de recreatie in het Westerkwartier en onze lokale economie.”

De gemeenteraad van Grootegast zal het voorstel van het college bespreken in de raadsvergadering van 15 mei.