Kruidhof-directeur signaleert verontrustende afname biodiversiteit

Buitenpost - Directeur Jan Willem Zwart van botanische tuin De Kruidhof was te gast in het Grand-café van de PKN-gemeente van Buitenpost. 

Directeur Jan Willem Zwart van botanische tuin De Kruidhof was te gast in het Grand-café van de PKN-gemeente van Buitenpost. 

Het gebouw De Schakel was voor deze gelegenheid omgetoverd in een heus café met bar en gezellige zithoeken. Ds. Gert van Helden interviewde in  twee sessies Zwart, die behalve directeur van de Kruidhof ook boswachter op Schiermonnikoog is. 

Door het interview liep een rode draad van een begrip dat Zwart in zijn leven en werk belangrijk vindt: verwondering en wel over alles wat de natuur laat zien. Hij signaleert echter een verontrustende afneming van de biodiversiteit en hoopt dat iedereen tot het besef komt dat we actief moeten zijn om de verscheidenheid in de flora en fauna terug te winnen. 

Zwart herinnerde aan het project Silence of the Bees dat in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Friesland in de kruidentuin gestalte krijgt. ,,De stilte die je her en der in de natuur nog kunt opzoeken én vinden, is een bijzondere ervaring”, zo hield hij de cafébezoekers voor.

Alle inwoners van Buitenpost hebben een zakje met bloemenzaden gekregen. Als de bloemen tot bloei komen, zullen de bijen vast op bezoek komen. De bijenvolken worden echter op verschillende fronten bedreigd vooral door landbouwgif. Zwart noemde als voorbeeld het gebruik van gif in de maïsteelt. Dat gif is namelijk aantrekkelijk voor bijen maar ze zijn als ze er verslaafd aan raken, ten dode gedoemd. 

Het Grand-café dat voor de tweede maal werd georganiseerd, werd druk bezocht. Voor de muzikale noot zorgde de groep Samoosara met Jiddische muziek en liederen die veelal in het Fries zijn vertaald.  Johan Cnossen met dwarsfluit, Wietze de Jong met accordeon en (oud-Buitenposter) en Anje de Jong met viool zorgden met hun vrolijke muziek en zang voor een gezellige sfeer.