Honderd koeien dansen de weide in bij boer Marinus in Twijzel

Twijzel - Met het mooie weer stonden de koeien van biologisch melkveebedrijf Marinus in Twijzel zaterdag te trappelen om de weide in te stormen. Dat eerst nog het Wâldpyk-keurmerk werd uitgereikt door voorzitter Albert van der Ploeg van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW), daar hadden de dames in de stal geen boodschap aan. 


De familie Marinus kreeg het keurmerk voor hun bijzondere bedrijf en de verse rauwe melk die ze aanbiedt via de zelfbedieningstap langs de weg. Ook presenteerde de familie haar eigen Pingokaas gemaakt van de eigen rauwe biologische melk. 
Na de uitreiking brak het schouwspel los. De honderd koeien renden het land in al springend, bokkend en loeiend van blijdschap. Zo’n 120 personen kwamen af op het spektakel.
Het gebeuren startte met een kop koffie en een vers gemaakt hazelnootgebakje met hazelnoten uit De Wâlden. Een passend streekproduct, want de familie Marinus heeft het plan om haar ruime erf te verrijken met struiken, notenbomen en fruitplanten.
Daarna leidde Jan de Boer van het Wâldpyk-streekkeurmerk de uitreiking in. ,,Marinus past yn ús byld fan in Wâldpyk mei syn duorsume bedriuwsfiering en omgean mei de leefomjowing”, aldus De Boer.
Ook Albert van der Ploeg deed een duit in het zakje. ,,Niis haw ik in rûntsje oer it bedriuw dien en ik seach dat de kij wer hoarnens krije. Troch te stribjen nei in optimale bedriuwsfiering wêrby’t tagelyk plak is foar bykommende wearden, komt dit bedriuw hiel goed út’e ferve.” Na het uitlaten van de koeien konden de toeschouwers nog even blijven voor een drankje en streekhapje.

Vergroting ‘Wâldenlandschap’

Naast dat de familie Marinus een biologische bedrijfsvoering hanteert, springt ze zorgvuldig om met de landschapselementen op haar land. De typische dykswâlen en elzensingels waar de Friese Wouden om bekend staat, houdt ze in stand. Dit vergt periodiek onderhoud en Marinus is voornemens om dit typische ‘Wâldenlandschap’ verder te vergroten op haar land.
Verder is het bedrijf voor een deel zelfvoorzienend in stroom via zonnepanelen en pompt het zelf water uit de grond dat gebruikt wordt voor het bedrijf en het dagelijks leven. Daarnaast levert het bedrijf prachtige boerenproducten, die mensen gemakkelijk op het boerenbedrijf kunnen aanschaffen via de zelfbedieningswinkel direct aan de N355 (Tsjerkebuorren 43).