Harkemase Boys op schot in Friese derby tegen ONS Sneek

Sneek - De Friese derby tussen ONS Sneek en Harkemase Boys heeft een mooie zege opgeleverd voor de Harkiten. De ploeg van Henk Herder won met 2-5 op het Zuidersportpark. Door de zege is het verschil met de ‘onveilige’ plekken nu elf punten.

De Harkiten schoten uit de startblokken, geholpen door defensief geschutter van ONS Sneek. De thuisploeg verwerkte tot drie keer toe de bal niet goed. Bij die derde keer was het Jesse Renken die de bal in het doelgebied neerlegde. Serge Fatima ging eronder door, Rein Werumeus Buning schampte ‘m slechts en doelman Barry Ditewig stond uit positie. Berwout Beimers was wel scherp en schoot de bal hard tegen de touwen.

Bij een corner, tien minuten voor rust, was het weer raak voor de bezoekers. Net als een week eerder gaf Mennega de corner kort op Jesse Renken, die ‘m vervolgens teruglegde. Mennega bracht de bal daarna in. Vorige week stond Henny Bouius vrij om af te ronden. Hij kreeg van ONS extra aandacht, maar Beimers schudde Werumeus Buning van zich af kopte tegendraads binnen.

Harkemase Boys op rozen, maar vroeg in de tweede helft maakte ONS Sneek de spanning terug. Amels combineerde met Samir Merraki en gaf vervolgens een knappe bal op Genridge Prijor: 1-2.

Tien minuten later herstelde Harkemase Boys de marge weer. Robert Stelpstra, tegen ONS niet trefzeker maar wel belangrijk, kopte de bal door op Berwout Beimers aan de linkerflank. Die legde Klaas de Vries in de luren met tempoversnellingen, waarna hij de bal voor kon geven. Daar stond Ezra Schrijver op de goede plek om de 1-3 in te koppen.

Twintig minuten voor tijd werd het toch opnieuw spannend. Merraki verslikte zich bijna in z’n eigen bewegingen, maar gaf daarna wel een geniale steekbal op Curty Gonzales: 2-3.

Maar weer wachtte Harkemase Boys niet lang om de voorsprong te vergroten. Beimers maakte zijn derde doelpunt van de middag.

In de laatste minuut maakte Van der Kaap de uitslag nog mooier voor de Harkiten. Johnny de Vries ging ervandoor op rechts na een lange bal van Dennis van Duinen. De Vries bewaarde het overzicht, legde terug op de meegekomen Van der Kaap, die de lamgeslagen ONS-defensie klopte en de einstand bepaalde op 2-5.

Het verschil was niet zo groot, maar Harkemase Boys deed voor de tweede week achtereen waar de ploeg eerder regelmatig moeite mee had: de kansen afmaken. ONS verdedigde niet goed genoeg om aanspraak te kunnen maken op punten in deze doelpuntrijke derby.