Leerlingen De Mienskip testen digitale gids Foodwalk Buitenpost Kollum

Buitenpost - Hij leidt de weg en geeft aan wanneer er een bijzondere locatie op de route is te vinden. Bovenal vertelt hij de wandelaar over de rustpunten die ze tegenkomen en hij geeft de geheimen prijs van de kruiden die wandelaars tijdens de Foodwalk Buitenpost Kollum vinden. 

Alles wat een echte gids ook zou doen, alleen dan gegoten in een app op je telefoon. Via de gratis app IZI travel is de Foodwalk Buitenpost-Kollum voortaan te wandelen. Groep 7 van openbare basisschool De Mienskip in Buitenpost testte hem. Met het aankomende Hap & Stap event van de foodwalk op zondag 20 mei een mooie gelegenheid voor iedereen om het uit te proberen.

Met de telefoons in de hand liepen de meisjes en jongens van groep 7 van De Mienskip de foodwalk in tweeëneenhalf uur uit. Op elk punt stopten ze om te luisteren naar de verhalen met pauze bij het Bloemenparadyske waar ze een biologisch ijsje kregen. 

Kinderen zonder internetabonnement hadden de foodwalk via WiFi op school gedownload in de IZI travel app, zodat zij de route en verhalen ook offline konden volgen (via GPS) en beluisteren. Meester Michiel Veenstra had een grote audiobox op de schouder en speelde de verhalen via bluetooth af, zodat ook kinderen zonder telefoon mee konden luisteren.

,,De test was geslaagd. Hier en daar zal de route nog iets worden aangepast aan de praktijk en ook het automatisch afspelen van de verhalen zullen we op bepaalde plekken nog verbeteren. Voor het Hap & Stap event is dat allemaal gereed en kan de app door iedereen gebruikt worden”, aldus Henk Pilat van Streekmerk Wâldpyk.

Via het project ‘Smakelijk dagje uit in De Wâlden’ van Streekmerk Wâldpyk werd geld beschikbaar gesteld door Streekwurk van de Provinsje Fryslân (uit het Iepen Mienskipfûns). Zo konden de Foodwalk en de fietsroute ‘Rûntsje troch de Wâlden’ gedigitaliseerd worden via IZI travel.

Van routefolder naar app

De afgelopen jaren liepen ‘foodwalkers’ de kruidenwandeling via een folder met bewegwijzering. Niet de eenvoudigste manier om vandaag de dag te navigeren en niet wetende waar alle bijzondere planten precies te vinden zijn, zo stelt Hennie Pilat-Duhoux, één van de organisatoren van de Foodwalk Buitenpost Kollum. ,,De route lopen, daar kwamen mensen uiteindelijk wel uit. Maar om ook die bijzondere kruiden in de flyer te vinden vonden mensen een lastige klus. En een echte gids gebruiken, dat werd weer te prijzig.”

Voortaan kunnen mensen de route via een navigatiesysteem precies volgen en onderweg vertellen wij hen over de kruiden en locaties, aldus mevrouw Pilat. ,,Hiervoor hebben we een aantal scripts ingesproken. De app brengt alle punten zo nauwkeurig mogelijk in kaart met een foto erbij. Als het kruid bloeit moet de plant gemakkelijk te vinden zijn. De route kun je zo veel beter beleven.”

Hap & Stap event op 20 mei

Kaarten voor het Hap & Stap event - inclusief gratis entree bij De Kruidhof - zijn nu te koop bij Bloemenparadyske, De Muzykpleats, obs De Mienskip, Cadeau- en Streekwinkel Op ‘e Stâl, Het Tuincafé en De Kruidhof, Hortus van Fryslân. Tijdens het Hap & Stap event maken de deelnemende bedrijven lekkere hapjes van kruiden op de route voor de wandelaars. Buiten dit event is de Foodwalk gratis te wandelen via IZI travel.