Zware benen bezorgen SC Kootstertille moeizame winst

MARSUM - SC Kootstertille heeft zaterdag de uitwedstrijd tegen SSS ’68 gewonnen. In Marsum werd het 1-4 voor de bezoekers. 

Het ‘verplichte’ nummer tegen SSS ’68 werd na een comfortabele ruststand toch nog een ware beproeving. De Tilsters maakten het zichzelf onnodig lastig toen de thuisclub vijf minuten na de pauze tot de aansluittreffer kwam. SC Kootstertille liep vervolgens opnieuw vlot uit, maar bakte er het laatste halfuur helemaal niets meer van. 

Het eerste halfuur waren de bezoekers heer en meester en de enige dissonant was het uitblijven van doelpunten. Al in de eerste vijf minuten waren er mogelijkheden voor Jouke Waaksma Bzn  en Tom van der Veen, waarbij laatstgenoemde zelfs de binnenkant paal raakte. 

De paal zou SSS ’68 opnieuw gunstig gezind blijken, want ook Gerbrand Waaksma raakte uit zijn vrije schop het aluminium. Tille-doelman Albert Jan Merkus kreeg feitelijk niets te doen, maar moest na een kwartier toch alert zijn bij een doelpoging van Keimpe Mosterd. 

Een minuut later kwam SC Kootstertille eindelijk tot de verdiende voorsprong. Een oogstrelende aanval eindigde bij Jouke Waaksma Bzn die de bal subtiel opzij legde. Wilco van der Heide liet met een heerlijke trap doelman Gideon Santing volstrekt kansloos en tekende voor 0-1. 

Even later leek de mee opgekomen Pieter Hoekstra de voorsprong te verdubbelen, maar zijn inzet raakte de lat. Zeven minuten voor rust wisten de Tilsters de voorsprong alsnog uit te breiden. Na een afgeslagen aanval kwam de bal voor de voeten van Wilco van der Heide die het speeltuig ineens op de pantoffel nam. Met een bekeken trap verdween de bal over doelman Santing tegen het nylon en zette Van der Heide zijn tweede treffer extra luister bij.

Het klusje leek geklaard, maar onoplettendheid bracht de spanning vijf minuten na de thee weer enigszins terug. Slordig balverlies en bovendien het ook niet adequaat wegwerken van de bal door de Tilster defensie gaf Sam Vijsma gelegenheid SSS ’68 zowaar terug in de race te brengen: 1-2. 

Nog in dezelfde minuut schoot Jouke Waaksma Bzn een bal vol op het lichaam van doelman Santing wat slechts een hoekschop opleverde. Even later wist SC Kootstertille de score toch opnieuw op een verschil van twee treffers te brengen. Heine Hiemstra slingerde de bal perfect voor het doel en bij de tweede paal reageerde Aize Storm alert. Koppend bezorgde hij de Tilsters de 1-3 voorsprong.

Twintig minuten na rust werd het duel eindelijk beslist. Gerbrand Waaksma legde de bal breed en met een subtiele voetbeweging tekende Aize Storm met zijn tweede treffer voor de 1-4. 
SC Kootstertille geloofde het daarna wel en zou met pap in de benen het restant plichtmatig afwerken. De midweekse wedstrijden, maar hoogstwaarschijnlijk ook Koningsdag, leken hun tol te hebben geëist want de gasten waren niet meer vooruit te branden. Het trof in SSS ’68 gelukkig een tegenstander die wel wilde maar door een gebrek aan kwaliteit niet kon profiteren van de lamlendigheid bij SC Kootstertille.

Het trouw meegereisde publiek veerde in de slotminuut toch nog een keer op toen Jouke Waaksma Bzn in vrije schietpositie kwam. De laatste weken met scherp schietende aanvalsleider kwam nu echter niet verder dan het lichaam van doelman Gideon Santing. Het laatste fluitsignaal van de uitstekende leidende arbiter Marijt kwam voor SC Kootstertille als een verlossing en het doel geen averij oplopen was bereikt.