Natuurfestival ‘Proeven aan de Natuur’ bij De Kruidhof in Buitenpost

Buitenpost - De Kruidhof hortus van Fryslân in Buitenpost houdt op zaterdag 12 mei van 10.00 tot 17.00 uur een natuurfestival waarbij proeven, beleven en verhalen in de hoofdrol staan. 

Zo is er een markt waarbij uitsluitend producten worden aangeboden die rechtstreeks uit de natuur komen. Op deze dag zijn er gratis rondleidingen door de tuinen en zijn er diverse proeverijen van hapjes en drankjes met kruiden uit de tuin. 

Op de markt staan standhouders met homemade jams en chutneys met wild geplukt fruit en kruiden, chocolade en bonbons vrij van geraffineerde suikers, zuivel en gluten, kruidenoliën en kruidenzout. Ook honingproducten, wijn van de meest noordelijke wijngaard van Nederland, vilt producten, prachtige biologische bloemen en natuurlijke zepen maken onderdeel uit van het aanbod.

In de middag geeft Daniëlle Vergonet van Dhana Chocolade een miniworkshop over Raw Cacoa. Daarnaast is er een minilezing van Martha Roeffel van Natuurlijk Matha over de kleuren van honing en draagt Suzan Bosch gedichten voor over de natuur. Daarnaast zijn er gratis rondleidingen over het maken van kruidenlikeur met een likeurproeverij en over planten die aantrekkelijk zijn voor bijen.

Tussen 13.00 en 17.00 uur worden doorlopend demonstraties gegeven door Doet Boersma over hoe zij het thema ‘Fertile Soil’ verwerkt in haar schilderijen en door Hennie Dijk-Stel over botanisch tekenen. Henk den Boer vertelt over Land art; hoe maak je kunst in de natuur.

In de grote Verkooptuin van De Kruidhof kunnen bezoekers terecht voor een uitgebreide collectie bijzondere (geneeskrachtige) kruiden, groenteplantjes, fruitbomen, kleinfruit, heesters, bijenplanten, rozen en vaste plantensoorten. Het Tuincafé met biologische en huisgemaakte lekkernijen is de hele dag geopend voor koffie met gebak en lunch waarbij het proeven aan de natuur centraal staat.