Friese oorlogsverhalen en minister-president bij Nationale Viering Bevrijding

Leeuwarden - Bij de Nationale Viering van de Bevrijding in Leeuwarden komen op zaterdag 5 mei Friese oorlogsverhalen naar voren. Dit gebeurt in de Blokhuispoort.

De ochtend is alleen toegankelijk voor genodigden. Wie de verhalen ook wil horen, kan zich via deze link aanmelden voor het middagprogramma: docs.google.com/forms/d/1

Om 12.00 uur is er vanuit de Blokhuispoort in aanwezigheid van onder anderen minister-president Mark Rutte een live-uitzending van de NOS op NPO 1. Ook voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is hierbij.

In de uitzending houdt filosofe en schrijfster Stine Jensen de 5 mei-lezing. Naomi Maneka (10) uit Leeuwarden verzorgt de kinderlezing. Foppe de Haan reist langs plekken in Fryslân waar onderduikers zaten. Gerrit Fokkema (94) vertelt over de bevrijding in 1944 van 51 verzetsmensen uit de Blokhuispoort. Hij is de laatste van de 51 die nog leeft. André Boers brengt het verhaal over zijn ouders naar voren, het Joods bruidspaar over wie vorige maand een boek verscheen.

Om half twee ontsteekt de minister-president het bevrijdingsvuur op het Oldehoofsterkerkhof in de stad. Dat is het startsein voor alle bevrijdingsfestivals in Nederland. De heer Rutte spreekt daarna met zes Canadese bevrijders (allen zijn ruim negentig jaar oud!) die terug zijn in Leeuwarden en maakt een rondgang over het festivalterrein. De organisatie van de Nationale Viering is in handen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de provincie Fryslân.