Swaddekuier 2018: wandelen op mooie routes en voor ALS

Buitenpost - De Swaddekuier op zaterdag 7 juli is een uniek wandelconcept met niet alleen de natuur en cultuur van de Friese Wouden, maar ook met veel entertainment en spektakel op de routes. 

In 2018 staat de Culturele Hoofdstad centraal op de routes en is ook het nieuwe Streekpad van de Noardlike Fryske Wâlden (NFW) daarin opgenomen. Eén van de stempelposten is de Augustinitsjerke in Augustinusga waar een brassband de wandelaars in de expositie van schilder Willem Bartel van der Kooi ontvangt.

Boeren stellen hun landerijen open en delen aan de wandelaars onderweg kaas en karnemelk uit. Staatsbosbeheer leidt routes door de unieke mieden gebieden en lokale bedrijven trakteren onderweg de wandelaars op streekproducten. De Swaddekuier is een unieke samenwerking die wandelaars niet alleen de prachtigste plekjes in de Friese Wouden laat zien, maar ook een belevenis van de regionale cultuur is.

In het Friese culturele feestjaar doe je ook iets voor anderen, vindt de organisatie van de wandeltocht. Daarom staat de Swaddekuier 2018 in het teken van ALS. Ieder jaar krijgen honderden mensen in Nederland te maken met ALS. Omdat ook in Fryslân mensen worden gediagnosticeerd met ALS, heeft het bestuur van de Swaddekuier besloten in het jaar van de culturele hoofdstad de wandelingen op de routes van 10, 20 en 40 kilometer op 7 juli in het teken te stellen van ALS. 

Samen met de partners in de natuur van de Friese Wouden, Staatsbosbeheer en Noardlike Fryske Wâlden zijn de wandelroutes uitgezet. Alle wandelaars kunnen op 7 juli  hun kilometers te laten sponsoren door familie en kennissen. 

Een medicijn tegen ALS is er nog niet. Om ALS daadwerkelijk te kunnen bestrijden, is nog heel veel onderzoek nodig. Financiële middelen om die onderzoeken uit te voeren, ontbreekt momenteel. De Swaddekuier wil met de komende editie van de wandeltocht haar steentje bijdragen door geld in te zamelen voor de bestrijding van deze tot nu toe dodelijke ziekte. 

Inschrijven voor de wandeltocht kan via www.swaddekuier.nl.