Streekweek vol met échte Friese producten

Drogeham - De Streekweek van 'Eetbaar Fryslân' is een week vol met échte Friese producten. Ga van donderdag 7 juni tot en met woensdag 13 juni op excursie en proef dé smaak van Fryslân.

Verzamel zelf zeewier en kook er iets lekkers mee, maak zelf Fryske kaas, kijk achter de schermen op een biologische boerderij of doe mee aan één van de meer dan vijftig andere activiteiten in de hele provincie. Kijk op www.eetbaarfryslan.frl voor de activiteiten bij jou in de buurt. Kom bijvoorbeeld zondagmiddag naar Hoeve Hoogland in Drogeham. Op dit bedrijf worden (h)eerlijke groentes verbouwd, geiten gemolken en natuurkoeien gehouden. Er is een rondleiding, een proeverij, terrasje en live koken. Of maak een Runtsje troch de Wâlden, een mooie fietstocht van vijftig kilometer langs heel mooie pleisterplaatsen waar u in alle rust iets lekkers kunt nuttigen. 

Opening Streekweek
De Streekweek gaat op donderdag 7 juni officieel van start in Winkelcentrum Zaailand te Leeuwarden met de opening van een pop-up Streekwinkel propvol Friese producten. Met deze Streekwinkel gaat de droom van Monique en Ronny Uithof uit Sint Annaparochie in vervulling. ,,Onze droom is een winkel bij jou in de buurt met producten uit je eigen regio. Kom dus zeker een kijkje nemen in Winkelcentrum Zaailand op 7, 8 of 9 juni en beleef het voorproefje!” In samenwerking met De Streekboer, Bioweb en Eetbaar Fryslân zijn Monique en Ronny er in geslaagd om de winkel vol Friese producten te krijgen. Samen met Djurre Veensma van de Friese Streekbox wordt de Friese Streektas met een keur aan Friese producten gepresenteerd. 

Eetbaar Fryslân
Simon Bijlsma van de Friese Milieu Federatie en programmaleider Eetbaar Fryslân is enthousiast over de Streekweek. ,,Koop verse voedingsmiddelen bij jou in de buurt. Veel voedsel reist de halve wereld rond voordat het bij ons in de keuken belandt. Niet erg duurzaam en ook niet nodig omdat in Friesland heel veel heerlijke producten worden verbouwd. Eetbaar Fryslân wil dat binnen vijf jaar alle inwoners van Friesland bij hun dagelijkse voedselconsumptie kunnen kiezen voor lokale duurzaam geteelde- en seizoensproducten. Lokaal voedsel moet voor iedereen binnen handbereik zijn.”
Eetbaar Fryslân is een initiatief van Landschapsbeheer Friesland, Nordwin College, Netwerk Duurzame Dorpen en Friese Milieu Federatie.