Zilveren horlogesleutel topstuk op Kunst en Kitsch Buwepleats

Drogeham - Op de Buwepleats in Drogeham heerste zaterdag een gezellige sfeer. Naast een kunstmarkt, uitreiking van de prijzen voor de fotowedstrijd en een kunstveiling werden door Melanie Roorda rondleidingen gegeven in de monumentale boerderij. 

Op de Buwepleats waren ook deskundigen voor een Kunst en Kitsch en zij hadden het druk. In lange rijen kwamen bezoekers voorbij met antiek of iets uit grootmoeders tijd om het te laten beoordelen door de deskundigen Evert Kramer, Klaas Regts en Luutzen Haak.

Een van de aanbieders kwam met een fraaie zilveren ketting met een grote zilveren hanger, dacht ze. Luutzen Haak hielp haar meteen uit de droom. Het was geen hanger met ketting, zo vertelde hij, maar een sleutel voor een zakhorloge. ,,Dit is een zeer uniek stuk”, aldus Haak.

Horlogesleutels werden in de achttiende eeuw gebruikt om de zilveren of gouden zakhorloges op te winden. Haak liet weten dat sommige boeren die niet een duur zakhorloge konden betalen, toch een sleutel lieten maken bij de zilversmid. Die sleutel droegen ze dan op hun vest met een lange ketting waardoor ze de indruk wekten een duur zakhorloge in bezit te hebben. 

De kunstdag op de Buwepleats was zaterdag de afsluiting van de Kunstweek in Achtkarspelen. Deze begin een week eerder met de expositie over Willem Bartel van der Kooi in de Augustinuskerk in Augustinusga en werd afgesloten op de Buwepleats. 

Mede door het mooie weer hebben de open ateliers in Achtkarspelen veel bezoekers gehad. Ook de afsluitende dag op de Buwepleats trok veel bezoekers die gebruik maakten van de fraaie tuinen rondom de boerderij met optredens van bands en toneel.