Fries Symfonie Orkest met ‘Ome Kobus op avontuur’

Surhuisterveen - Het Fries Symfonie Orkest (FSO), onder leiding van dirigent Gerhart Drijvers, geeft op zondag 10 juni vanaf 16.00 uur een concert in Zalencentrum De Lantearne. De titel van het concert - een muzikale vertelling - is ‘Ome Kobus op avontuur’.

Op een saaie regenachtige dag vindt het achterneefje van Jacobus Opperdoes een heel oud fotoboek op zolder. Er zitten foto’s in van de vele reizen van zijn oudoom. Ome Kobus heeft de hele wereld over gezworven. Verteller Jurgen van den Herik neemt het publiek mee op deze muzikale reis.

Het Fries Symfonie Orkest is een enthousiast amateurorkest, bestaande uit zo’n veertig gevorderde musici uit de hele provincie Friesland. ,,We zijn ons het laatste jaar specifiek gaan richten op de jeugd. Veel kinderen komen maar weinig in aanraking met muziek. Voor de muzikale ontwikkeling van mensen in het algemeen en kinderen in het bijzonder heeft het FSO een avontuurlijk familieconcert in petto”, zo laat de leiding weten.

Het programma is zeer gevarieerd en bestaat uit een twaalftal muziekstukken, die zeer verschillend van sfeer en dynamiek zijn. De componisten zijn vrijwel allen van eind negentiende, begin twintigste eeuw. De muziekstukken variëren van luchtige amusementsmuziek en filmmuziek (Coates, Rodriguez, Léhar, Albéniz en Copland) tot politiek geëngageerde stukken (Strauss, Borodin, Sibelius en Khalifé). 

Behalve de lieflijke klanken van de harp en de fluiten, zijn er ook de zinderende tonen van diverse andere blaasinstrumenten te horen zoals trombones, hoorns, fagotten en het geschal van trompetten. En naast het geluid van de eerste en tweede violen hoort men de donkere klanken van de altviolen samengaan met de celli en de contrabas en ook het slagwerk laat onmiskenbaar van zich horen. Kortom: jong en oud kan genieten van een compleet symfonie orkest. Kaarten zijn te koop aan de kassa. Info: www.fso.frl