Bezwaren tegen ‘knip’ in Alde Dyk tussen Kootstertille en Buitenpost

Kootstertille/Buitenpost - De afsluiting van de Alde Dyk tussen Kootstertille en Buitenpost voor doorgaand verkeer stuit op weerstand van aanwonenden.

Tijdens de zogeheten informatiecarrousel van de gemeenteraad van Achtkarspelen kreeg wethouder Max de Haan donderdagavond een vijftigtal protesthandtekeningen aangeboden. Diverse aanwonenden van de Alde Dyk zijn tegen de beoogde ‘knip’ in de weg. Deze wil Achtkarspelen aanbrengen ter hoogte van de kruising met het Nonnepaed en de Miedwei. Hierdoor kan het doorgaande verkeer voortaan niet meer verder op de Alde Dyk.

Door de maatregel kunnen automobilisten die op de Alde Dyk vanuit de richting Buitenpost komen, alleen nog naar Twijzel afslaan. Automobilisten die vanuit de richting Kootstertille komen, kunnen door de ‘knip’ hun weg voortaan alleen nog richting Rohel vervolgen.

Onder de aanwonenden van de Alde Dyk is verdeeldheid over de ingreep, die onder meer sluipverkeer door het landelijke gebied moet weghouden. Dat er verschillend over ‘de knip’ wordt gedacht, bleek ook tijdens de informatiecarrousel. 

Na het aanbieden van de protestkrabbels was er een inspreker die de geplande ingreep omarmde en repte over een ‘mooi plan’. Behalve op de Alde Dyk zijn ook in de dorpen Kootstertille en Buitenpost de meningen verdeeld over ‘de knip’.

De beslissing om de Alde Dyk voor doorgaand verkeer af te sluiten, is aan het college van b. en w. van Achtkarspelen. Wanneer de gemeenteraad die bevoegdheid naar zich wil toetrekken, zal de politiek dit in meerderheid moeten aangeven.