Eerste zondagopening winkels Achtkarspelen begin augustus

Buitenpost - De eerste koopzondag van de gemeente Achtkarspelen wordt op 5 augustus een feit. 

De nieuwe coalitie van CDA, ChristenUnie en GemeenteBelangen Achtkarspelen (GBA), die vorige maand aantrad, maakt de zondagopening mogelijk. Het college van b. en w. wil de Winkeltijdenverordening aanpassen waardoor ondernemers op zondag van 13.00 uur tot 18.00 uur hun deuren kunnen openen.

De zakenlieden kunnen / mogen zelf bepalen of ze wel of niet gebruik maken van de nieuwe verordening. ,,We willen de ondernemers de ruimte geven om zelf een keuze te maken of zij zondags wel of niet hun winkel openen”, aldus wethouder Harjan Bruining.

Door de winkels pas vanaf 13.00 uur hun deuren te laten openen, wil het college deels nog recht doen aan de zondagsrust. De zondagsopening is niet van toepassing op Nieuwjaarsdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag.

Met het besluit van het college wordt de winkelopenstelling op zondag in Achtkarspelen gelijkgetrokken met buurgemeenten. Ook wordt invulling gegeven aan het coalitieakkoord ‘Mei-inoar Trochpakke’ dat voor de periode 2018 tot 2022 is opgesteld.

De gemeenteraad van Achtkarspelen besluit op donderdag 19 juli over het voorstel voor de zondagopening. Gelet op eerdere discussies en het debat aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart lijkt dit een formaliteit te worden.