Echtpaar Banga uit Surhuisterveen zeventig jaar getrouwd

Surhuisterveen - Het echtpaar Sake Banga en Ankje Banga-Miedema uit Surhuisterveen is vandaag - vrijdag 15 juni - zeventig jaar getrouwd.  

Burgemeester Gerben Gerbrandy van de gemeente Achtkarspelen kwam vanochtend op bezoek bij de platina echtelieden. Het echtpaar Banga woont in een appartement aan de Zonneweide in Surhuisterveen.  

Sake Banga is op 16 maart 1923 geboren in Ternaard. Ankje Miedema zag het levenslicht op 18 maart 1926 in Boornbergum. Tijdens het dansen op het bevrijdingsfeest in 1945 sloeg de vonk over in het café van Ternaard. Na drie jaar verkering trouwde het stel in 1948. Sake en Ankje Banga kregen negen kinderen, 24 kleinkinderen en 26 achterkleinkinderen.
 
Sake Banga verliet op twaalfjarige leeftijd school om aan het werk te gaan. Uiteindelijk nam hij op achttienjarige leeftijd het melkrijden van zijn vader over. In 1963 nam het echtpaar de boerderij van Bangma’s vader over. Voor akkerbouw en veeteelt was het bedrijf te klein. Sake Bangma maakte er een tuinderij van en volgde verschillende cursussen in de tuinbouw en bloementeelt.

In 1968 brandde de boerderij geheel af en werd er een nieuwe woning, loods en ook een kas gebouwd. Maar het bedrijf bleek toch te klein en bood geen toekomst. De Bangma’s verkochten het bedrijf aan de ruilverkaveling. Sake Bangma ging aan de slag bij de RIJP (Rijksdienst IJsselmeer Polders) in Lelystad. Ook het gezin verhuisde naar die plaats. 

Na de pensionering van Sake Banga verhuisde de familie terug naar Friesland. In 1994 streken de Banga’s neer in Surhuisterveen. Daar woont het echtpaar nog steeds en naar alle tevredenheid aan de Zonneweide.

In zijn vrij tijd schreef Sake Banga graag. Dit resulteerde in het boek ‘Minsken yn in úthoeke, in kroniek van de Dongeradielen’. Hierin beschrijft hij het leven in en om Ternaard rond zijn jeugd en daarna tijdens zijn werk als melkrijder.

Andere bezigheden naast zijn werk waren voor Sake Bangma onder andere bestuurslidmaatschappen van de ijsclub en de gymnastiekvereniging in Ternaard en van de Fryske Krite in Lelystad waarvoor hij toneelstukken en revues schreef. Zijn liefde voor paarden en de natuur is er al zijn hele leven.

Ankje Banga-Miedema zorgde, zoals gebruikelijk was in die tijd, voor de kinderen en de huishouding, maar ze hielp ook mee op de boerderij. In Lelystad werkte zij daarnaast bij een wisselkantoor als koffiejuffrouw en verzorgde de schoonmaak. Ook was Ankje Bangma vrijwilligster bij de Zonnebloem en lid van een zangkoor. 

Creatief bezig zijn is nog steeds een grote hobby van Ankje Banga. Ze doet aan handwerken, kleding maken en schilderen. Ankje Bangma is nog fit en ‘by de tiid’. Onlangs kreeg ze een IPad van de kleinkinderen. Deze gebruikt ze om via Facebook contact te onderhouden met de hele familie.

Het echtpaar viert het zeventigjarig huwelijksfeest met familie en vrienden in Kolkzicht in Surhuisterveen.